NavMenu

Magnetska tehnologija vode - Nehemijsko rješenje za prečišćavanje vode za navodnjavanje

Izvor: Agrobiznis magazin Srijeda, 16.12.2020. 11:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ulrich Mueller/shutterstock.com)Ilustracija
Uprkos prilično lošim prirodnim uslovima, Kalifornija ima više od 1,5 miliona hektara pod organskom proizvodnjom uz značajno uvećanje prinosa. Tajna je u alternativnim metodama.

Kalifornijski organski proizvođači koriste teške prostirke koje smanjuju isparavanje vode sa površine tla, smanjuju nenamjerno oticanje vode i pomaže u rješavanju problema erozije. Upotrebljavaju i vještačke vapne, mala udubljenja u zemlji dizajnirana za hvatanje oticanja i povećanje prodiranja vode u tlo.

Pored ovog, sve veći broj organskih proizvođača koristi inovativno, nehemijsko rješenje za prečišćavanje vode na svojim sistemima za navodnjavanje. Ovim se smanjuje potrebna količina vode za zalivanje, pomaže u održavanju visokog nivoa vlage u zemljištu i poboljšava zdravlje i vitalnost usjeva. Prema rječima samih uzgajivača, ovaj metod prečišćavanja vode za navodnjavanje izuzetno je efikasan u rješavanju različitih pitanja koja izazivaju konvencionalne i organske poljoprivrednike.

U pitanju je Magnation Water Technologies (magnetska tehnologija vode) koja za 30% smanjuje tvrdoću vode koja postaje nalik kišnici, koja je po ocjeni stručnjaka, najbolja za zalivanje gajenih usjeva.

U izradi ove tehnologije, inovatori su koristili saznanja o kišnici do koje je došla NASA, ali i brojna druga naučna saznanja do kojih se došlo posle višegodišnjih istraživanja. Na taj način je stvoren jedinstveni uređaj koji i najprljaviju vodu može prirodno da pročisti do te mjere da se bezbjedno koristiti za zalivanje biljaka. Jednostavno rečeno, sistem Magnaton stvara vodu poput kiše.

Molekularna struktura vode se razlaže na manje, bioraspoložive djelove koji omogućavaju većoj količini kiseonika i hranljivih materija da se infiltriraju u zemljište. To je zapravo simulacija prirodnog načina prolaska vode kroz magnetno polje zemlje koje vodu "čisti" od raznih nečistoća i omekšava je pa postaje slična kišnici koja lakše prodire u tlo i stimuliše hranljive materije u zemlji koje pospješuju rast i zdravlje biljaka.

Upotreba ovog sistema, primijetili su kalifornijski farmeri, ubrzava klijanje sjemena.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.