NavMenu

U CG neophodno jačanje poljoprivrednog sektora i razvoj proizvodnje hrane visokog kvaliteta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.12.2020. 15:07
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
U narednom periodu potrebno je obezbijediti kontinuitet u sektoru poljoprivrede, naročito u oblasti službeničkog sistema, tehničkih kapaciteta i upravljanjem ljudskim resursima kako bi bili spremni za dalje prilagođavanje zahtjevima Evropske unije, saopšteno je nakon sasatanka ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandra Stijovića sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorkom Oanom Kristinom Popa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ambasadorka Popa čestitala je ministru Stijoviću stupanje na dužnost, te izrazila uvjerenje da će tokom njegovog mandata nastaviti i unaprijediti saradnju sa institucijama EU na polju poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva i bezbjednosti hrane.

Popa je kazala da je jedan od prioriteta EU integracija, jačanje poljoprivrednog sektora i proizvodnja hrane visokog kvaliteta po standardima EU.

- U prethodnom periodu EU je uložilila puno resursa da pomogne sprovođenje ovih procesa u Crnoj Gori kroz implementacije Instrumenta pretpristupne podrške (tzv. IPA) za države kandidate.

U narednom periodu je potrebno obezbijediti kontinuitet, posebno u oblasti službeničkog sistema, tehničkih kapaciteta i upravljanjem ljudskim resursima kako bi bili spremni za dalje prilagođavanje zahtjevima Evropske unije

Ministar Stijović je iskazao zahvalnost Evropskoj uniji za dosadašnju posvećenosti i podršku Crnoj Gori u ostvarivanju ključnih rezultata u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i bezbjednosti hrane kao izuzetno bitnim za dalji proces EU integracija.

Ministar je zahvalio partnerima iz Evropske komisije na pomoći u tri pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13 i podršci koju daju Crnoj Gori u vidu materijalne i tehničke pomoći.

- S obzirom da Crna Gora nije bila spremna da iskoristi sredstva EU koja su bila na raspolaganju, veoma smo zahvalni EU na mogućnosti da se sredstva iz 2017. godine namijenjena IPARD-u II promjenom pravila N+3 u N+4 mogu koristiti i u 2021. godini, i da će operativna struktura u okviru ministarstva (Upravljačko tijelo - Direktorat za ruralni razvoj i Agencija za plaćanje – Direktorat za plaćanja) pratiti akcioni plan u dijelu ubrzavanja procedura ugovaranja projekata, zapošljavanja, objave novih javnih poziva i drugo - naveo je Stijović.

Ministar je naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede aktivno raditi na implementaciji koraka preduzetih Akcionim planom za otklanjanje nalaza gde je po preporukama EU neophodno obezbjediti kadrovske potencijale kako bi i ova sredstva bila dostupna i počelo sprovođenje Mjera 7 - Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja.

On je informisao Ambasadorku da uskoro počinje novi programski period 2021-2027, koji je posebno bitan za implementaciju IPARD III programa gdje Evropska komisija priprema potrebne regulative u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kako bi Crna Gora mogla da koristi raspoloživa sredstva u narednom programskom razdoblju i da će IPARD III program biti urađen u vremenski predviđenom roku (treći kvartal 2021. godine) i poslat Evropskoj komisiji.

Ministar je naglasio da Crna Gora ima jasno zacrtanu evropsku agendu i da ostaje na tom putu i da sve aktivnosti koje treba raditi u ova tri poglavlja su prepoznate u Izvještaju o napretku koji objavljuje EU i da će lično insistirati na ispravljanju nedostataka i unaprijeđenju u oblasti gdje je to potrebno kako bi se ova pregovaračka poglavlja uspješno zatvorila.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.