NavMenu

Za unapređenje turizma u NP Skadarsko jezero 280.000 EUR

Izvor: eKapija Subota, 12.12.2020. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Isidora Garčević)
Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore, u naredne dvije godine radiće na implementaciji projekta "Pannonia-Adria Connection - PA.CON", koji je podržala Evropska Unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta za sve tri zemlje je 1,8 mil EUR, dok će za potrebe unapređenja turističke infrastrukture Skadarskog jezera, kroz aktivnosti CZIP-a i JP NPCG, biti investirano oko 280.000 EUR.

Vodeći partner na PA.CON projektu je Opština Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz Bosne i Hercegovine - Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle.

Kako naglašavaju u CZIP-u, razvoj turističke ponude u Nacionalnom parku mora podrazumijevati i ulaganje dodatnih napora u cilju zaštite prirode, pa će tako kroz ovaj projekat biti postavljen još jedan splav za gniježđenje pelikana.

- Takođe, biće postavljene dvije osmatračnice za posmatranje ptica, a centri za posjetioce u Virpazaru i Vranjini biće adaptirani i opremljeni dvogledima za one turiste koji žele da se bolje upoznaju sa pernatim stanovnicima jezera. Uzimajući u obzir da je Virpazar glavna polazna tačka najvećem broju turista koji se odluče da odmor provedu na Skadarskom jezeru, biće uložena dodatna sredstva u rekonstrukciju starog pružnog nasipa u Virpazaru, markaciju biciklističke staze Virpazar - Ckla, ali i u nabavku brodića na solarni pogon, električnih bicikala i pratećih solarnih stanica, sve sa ciljem promocije turističkih aktivnosti sa malim uticajem na životnu sredinu. Osim toga, planirana je nabavka tehničke opreme, postavljanje turističkih mapa i solarnih klupa na više lokacija na području Nacionalnog parka - navodi se u saopštenju.

Implementacija PA.CON projekta je zvanično počela 15. oktobra 2020. godine i trajaće ukupno 24 mjeseca. PA.CON projekat za cilj ima doprinos održivom razvoju turizma na projektnom području u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Planirano je da ovaj cilj bude ostvaren kroz aktiviranje neiskorišćenih prirodnih resursa, a za koje je zajednička karakteristika bogatstvo ornitofaune.

- Stvaranjem zajedničke turističke ponude na osnovi bogatstva ornitofaune i prirodnih resursa, a sve uz pomoć prekograničnog pristupa, PA.CON projekat za cilj ima jačanje i diversifikaciju turističke ponude i održivo korišćenje prirodnih resursa u prekograničnoj regiji - navode u CZIP-u.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.