NavMenu

Predlog odluke o energetskom bilansu - Naredne godine rastu gubici u prenosnoj mreži

Izvor: Mina Nedjelja, 06.12.2020. 16:18
Komentari
Podeli
(Foto: Paolo Diani/shutterstock.com)
Crna Gora će naredne godine zabilježiti rast gubitaka u prenosnoj mreži i deficit u proizvodnji električne energije, pokazao je Predlog odluke o energetskom bilansu za narednu godinu, koji je usvojila Vlada Duška Markovića.

Prema podacima iz tog dokumetra, gubici u prenosnoj mreži u narednoj godini planirani su u iznosu od 193,71 gigavat sat (GWh), što je 21,75 odsto više od procijenjenog ostvarenja u ovoj godini, piše Dan.

- Uočljiv je uvećani trend rasta gubitaka u prenosnoj mreži, što je direktna posljedica povećanog tranzita električne energije nakon puštanja u eksploataciju podmorskog kabla između Crne Gore i Italije. Ukupni gubici u prenosu u ovoj godini biće veći nego prošle 5,75 odsto - navodi se u dokumentu.

Ukoliko se posmatraju ukupni planirani gubici u prenosnoj mreži za narednu godinu, njihovo učešće u bruto potrošnji je 5,47 odsto.

Кada je riječ o gubicima koji se stvaraju u elektroprenosnom sistemu kroz prenos električne energije za domaću potrošnju, njihov iznos je znatno manji i iznosi 3,39 odsto učešća u bruto potrošnji ili 120,01 GWh.

- Važno je napomenuti da je nabavka ukupne potrebne količine električne energije za pokrivanje gubitaka u prenosu, obaveza Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), pod istim uslovima, ali finansijski iznos za gubitke tranzita ne opterećuje domaće potrošaće-kupce, već se pokriva na osnovu Međunarodnog ugovora - ICT mehanizam - objašnjeno je u dokumentu.

Proizvodnja ostvarena u ovoj godini biće niža 5,64 odsto nego u prošloj, dok će potrebe za strujom biti veće 0,98 odsto. To je rezultiralo većim deficitom, koji će u ovoj godini iznositi oko 325 GWh, dok je u prošloj bio 166 GWh.

- Gubici u distributivnoj mreži za narednu godinu planirani su u iznosu od 312,36 GWh, što je 4,51 odsto manje od procijenjenog ostvarenja u ovoj godini. Distributivni gubici će ove godine biti na nivou plana, dok će u u odnosu na prošlu biti niži 8,14% - navodi se u dokumentu.

Međutim, nastavlja se trend smanjena učešća distributivnih gubitaka u odnosu na bruto potrošnju. To učešće je u prošloj godini iznosilo 10,23%, za ovu se procjenjuje na 9,75%, a za narednu 8,81%.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.