NavMenu

KRIVOKAPIĆ: Fokus nove vlade na razvojnoj ekonomskoj politici

Izvor: Mina Srijeda, 02.12.2020. 15:30
Komentari
Podeli
(Foto: Youtube.com/Screenshot)
Fokus vlade u narednom periodu biće na razvojnoj ekonomskoj politici i unapređenju konkurentnosti, saopštio je mandatar Zdravko Krivokapić i dodao da je posebno važna konsolidacija javnih finansija i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike.

On je u Skupštini kazao da će fokus, pored nezaobilazne slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti i na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

- Zalagaćemo se za smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, što će podrazumijevati više rada, reda i odricanja od privilegija, podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja - onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju - naveo je Krivokapić u svom ekspozeu.

Usmjeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete

On je rekao da će se zalagati i za usmjeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore, prije svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, unapređenje korporativnog upravljanja državnim preduzećima i njihovu depolitizaciju, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, miniindustrije, drvoprerade i turizma, kao i mjere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije koronavirusa.

- S druge strane, crnogorska ekonomija ima slabu industrijsku bazu, a dodatno je ograničena malim tržištem i niskim tehnološkim znanjem domaćih kompanija. Spoljnotrgovinski deficit je i dalje visok, na nivou od oko 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), i odraz je međunarodne nekonkurentnosti naše ekonomije - smatra Krivokapić.

Nezaposlenost, kako je dodao, ostaje visoka, naročito među ženama, mladima, Romima i nekvalifikovanim radnicima. Ulaganje u znanje i ljudske resurse vrlo je skromno, što se odražava na nizak nivo inovacija i produktivnosti preduzeća.

- Procjena je da će pandemija dovesti do snažnog pada ekonomske aktivnosti u regionu, četiri do šest odsto, a u Crnoj Gori i znatno više s obzirom na zavisnost od turizma, te nedovoljnu diverzifikaciju ekonomije. Hiljade građana su u opasnosti da izgube posao - rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, dosadašnji ekonomski rast nije bio dovoljno inkluzivan. Uz sve to, stanje u javnim finansijama je zabrinjavajuće.

Snažan pad BDP-a

Krivokapić je kazao da su, pored već prepoznatog Sporazuma, koji su lideri tri vladajuće koalicije potpisali, njihovi zajednički imenitelji konsolidacija javnih finansija uz presjek zatečenog stanja nakon preuzimanja vlasti, kao i odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike za krivična djela iz ovih oblasti.

- Analiza stanja u oblasti javnih finansija ukazuje na sljedeće jasne podatke - za ovu godinu umjesto rasta desio se snažan dvocifren pad BDP-a, tako da će javni dug do kraja godine preći 80 odsto BDP-a. To je najvećim dijelom prouzrokovano izrazitim smanjenjem BDP-a, to jest ekonomske aktivnosti - ocijenio je Krivokapić.

To su, kako je dodao, zvanični podaci koji alarmatno upozoravaju da se javne finansije u Crnoj Gori nalaze u zoni ozbiljnog i zabrinjavajućeg stanja.

- Procijenjena zaduženja za sljedeću godinu su jasna i biće veća od pola milijarde EUR, što svjedoči da nova vlast treba da se suoči sa obavezom pronalaska nedostajućih sredstava - rekao je Krivokapić.

On je kazao da, u odnosu na zatečeno stanje i mogućnosti, sve i kada bi računali na odličnu turističku sezonu u narednoj godini, ne postoji čarobni štapić koji bi mogao da riješi taj gorući problem.

- Zato je u budućem periodu posebno važno pogoditi pravu mjeru fiskalne politike koja će značiti odgovoran pristup prema održivosti javnih finansija, ali ne na uštrb ekonomskog razvoja - smatra Krivokapić.

Siva ekonomija

Jedan od strateških prioriteta nove vlade biće suzbijanje i smanjenje obima sive ekonomije kroz, između ostalog, uvođenje obavezne elektronske fiskalizacije.

- Obavićemo reviziju i preispitivanje svih koncesionih ugovora sa prioritetom ugovora koji su se pokazali kao štetni za prirodne resurse i u kojima je oštećena država. Takođe će se donijeti deklaracija o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjena Zakona o energetici - naveo je Krivokapić.

On je zahvalio Evropskoj uniji (EU) i svim njenim državama članicama na do sada izdvojenoj hitnoj, najprije medicinskoj, a zatim i finansijskoj pomoći Crnoj Gori namijenjenoj borbi protiv pandemije Covid-19.

- Posebno zadovoljstvo i zahvalnost osjećam zbog predstavljenog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan od 9 mlrd EUR, koji će EU realizovati u narednom sedmogodišnjem budžetskom periodu. Za Crnu Goru, kao proklamovanu ekološku državu, od velikog značaja biće pomoć za Zelenu agendu, a zatim i za transportnu i energetsku infrastrukturu, digitalizaciju, obrazovanje i inovacije - rekao je Krivokapić.

On je najavio da će nova vlada nastaviti saradnju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom (SB), kao i da će sprovesti reformu državne uprave, javnih preduzeća i nadoknaditi budžetski deficit racionalizacijom na svakom mjestu.

Tranformacija javnih preduzeća

Krivokapić je dodao da će obaveza vlade biti da na bazi jasnih mehanizama provjeri moćne finansijske interesne grupe i pojedince, kao i da saopšti istinu o tome ko je imao koristi na bazi dogovorene ekonomije, uspostavljenih monopola.

- Naša je obaveza da u okvirima zakonodavstva i pravnog sistema razotkrijemo brojne finansijske i druge afere i da one, u okviru nezavisnog sudstva, dožive svoj epilog, uz odgovarajuće nepristrasno sankcionisanje - rekao je Krivokapić.

On je najavio i transformaciju javnih preduzeća, koja većinom posluju na granici rentabiinosti ili su gubitasi.

- Nedopustivo je da se u današnjem vremenu ne obezbijede organizacione promjene sa prestrukturisanjem, koje će ozdraviti i urediti sistem državnih preduzeća po evropskim standardima. Vlada neće vršiti privatizaciju u prvoj godini djelovanja, ali će na osnovu ekonomskih pokazatelja i opšteg interesa napraviti detaljnu analizu i već krajem naredne godine imati jasnu strategiju budućeg djelovanja, koja će konkretno saopštiti najpovoljnija rješenja za buduće djelovanje - saopštio je Krivokapić.

On je podsjetio da su u toku neki tenderi od nacionalnog interesa i koji imaju snažan uticaj na budžet, poput davanja u koncesije na aerodroma ili Zakona o državnoj pomoći Montenegro Airlinesa.

- Nakon što budemo u posjedu svih informacija, kroz detaijnu analizu donijećemo odluku koja bude najbolja za Crnu Goru - poručio je Krivokapić.

On je saopštio da se Crna Gora trenutno suočava sa najvećim deficitima i da je tu najteže pokrenuti stvari sa "mrtve tačke".

- Jedan od modela koji ćemo primijeniti je model humane dualne ekonomije. Uspjeh ne zavisi samo od volje i odlučnosti. Tu postoje i objektivni i subjektivni problemi, pitanja finansijskih dugova, nasljeđa prošlosti, povezanlh poslova i monopola - kazao je Krivokapić.

Investicije i nova radna mjesta

On je dodao da Crna Gora hitno treba da postane država koja privlači investitore sa reputacijom i stručnjake sa znanjem koje nedostaje, što je moguće samo ako im se obezbijede garancije zasnovane na stabilnosti, dobrim zakonima i institucijama kojima se vjeruje.

Neophodno je, prema riječima Krivokapića, i otvaranje novih radnih mjesta, za šta su potrebne investicije i investitori, prevashodnu na sjeveru, da bi se ublažila ekonomska diskriminacija i zadržala omladina.

On je najavio da će jedan od prvih projekata biti obuka 500 mladih i talentovanih za potrebe IT sektora, koji bi se ubrzanom specijalizacijom prilagodili raznim mogućnostima te oblasti.

- Ekonomska diplomatija i privlačenje kredibilnih investitora mora biti jedan od zadataka naše spoljne politike. Diplomatsko-konzularna predslavništva će u bliskoj koordinaciji sa resornim ministarstvima biti u obavezi da efikasno i intenzivno promovišu investicione potencijale Crne Gore - rekao je Krivokapić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.