NavMenu

Deficit budžeta za deset mjeseci 385,8 mil EUR, likvidnost očuvana

Izvor: Mina Utorak, 01.12.2020. 15:31
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Deficit budžeta za prvih deset mjeseci iznosio je 385,8 mil EUR ili 8,4% bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 71,8 miliona više u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su kazali da zdravstvena situacija uzrokovana pandemijom virusa Covid-19, kako u Crnoj Gori tako i na globalnom nivou, dominantno determiniše i ekonomska kretanja.

- Nepovoljna epidemiološka situacija, odnosno mjere ograničavanja ekonomske aktivnosti u cilju stavljanja pod kontrolu pandemije opredijelila je budžetska kretanja od početka pandemije do danas - navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih deset mjeseci.

To se, kako su objasnili, prije svega ogleda u drastičnom smanjenju prihoda budžeta u odnosu na prethodnu godinu, odnosno potrebi revidiranja budžetske potrošnje kako bi se obezbijedio fiskalni prostor za finansiranje tri paketa socio-ekonomskih mjera usmjerenih na ograničavanje negativnih efekata pandemije na građane i privredu, kao i finansiranje povećanih potreba zdravstvenog sistema u ovom periodu.

- I pored izazova sa naplatom budžetskih prihoda u uslovima znatno smanjene ekonomske aktivnosti i implementacije pomenutih paketa mjera podrške, likvidnost budžeta je očuvan, te su sve planirane budžetske obaveze izmirivane pravovremeno - navodi se u dokumentu.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do oktobra iznosili 1,3 mlrd EUR ili 28,3% procijenjenog bruto odmaćeg proizvoda (BDP), što je za 96,6 miliona ili 6,9% manje u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

- U odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno je kod kategorija koje prvenstveno zavise od ostvarenog prometa, odnosno kod poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 69,7 miliona ili 13,7%, kao i kod akciza u iznosu od 16,3 miliona ili 8,8% - precizira se u dokumentu.

Glavni razlog negativnog odstupanja ovih kategorija prihoda u odnosu na planirane jeste značajno manje ostvareni turistički promet u toku ljetnje turističke sezone, a usljed pandemije koronavirusa.

Kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 177,7 mil EUR, što je 15,4 mil ili 9,5% više od planiranih, i to kao rezultat nastavka izvođenja radova na započetim kapitalnim projektima.

Kapitalni izdaci su u odnosu na prethodnu godinu manji 43,7 miliona ili 19,7%, kao posljedica smanjenog intenziteta izvođenja radova na izgradnji prioritetne dionice auto-puta.

- U istom periodu, kapitalni budžet realizovan je u ukupnom iznosu od 141 mil EUR što je 8,7 miliona više od plana, dok je u odnosu na prethodnu godinu manji 57,7 miliona, što je prvenstveno rezultat smanjenog intenziteta izvođenja radova na dionici auto-puta usljed pandemije - kazali su iz Ministarstva.

U odnosu na isti period prošle godine, ukupni izdaci budžeta veći su 132,6 mil EUR ili 8,5%, zbog sprovođenja tri paketa mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.