Izvor: Mina | Srijeda, 25.11.2020.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Promocija Tivta na portalu Good Travel Guide

(Foto: YouTube/screenshot)
Tivat, ulaskom u Green Destinations, očekuju pogodnosti kao što su nezavisna procjena dobrih i loših strana destinacije, detaljni predlozi za poboljšanje turizma uz akcenat na zelena rješenja, kao i globalno prepoznavanje, saopštila je direktorica Turističke organizacije Tivta, Danica Banjević.

Ona je kazala da se pogodnosti odnose i na globalno prepoznavanje putem Green Destinations ili Quality Coast Awards - sertifikovanja, priznanja za dobre primjere prakse koji su implementirani, kao i besplatna povezanost sa globalnom zajednicom destinacija koje teže održivom turizmu, koje se svake godine okupljaju na međunarodnom događaju Global Green Destinations Days.

Banjević je rekla da je na ovogodišnjoj ceremoniji Top 100 održivih destinacija koja je održana u okviru konferencije GGDD20 Global Green Destinations Days 2020, Tivat proglašen za jednog od dobitnika tog prestižnog priznanja, prenosi Radio Tivat.

TO Tivat prva je destinacija u Crnoj Gori koja je počela proces pristupa programu Green Destinations.

U fokusu tog programa je šest tema - upravljanje destinacijom, priroda i okolina, životna sredina i klima, kultura i tradicija, društveno blagostanje, poslovanje i ugostiteljstvo. U realizaciju cjelokupnog procesa uključen je i javni i privatni sektor od predstavnika Opštine, lokalne privrede, investitora, lokalne zajednice i nevladinih organizacija.

To priznanje je omogućilo da Tivat bude promovisan i na međunarodnom tržištu kroz predstavljanje ponude na portalu Good Travel Guide.

- Za sada se na tom portalu nalaze osnovne informacije, a TO Tivat intenzivno radi na kreiranju cijele stranice sa svim neophodnim informacijama potrebnim turistima pri odabiru destinacije - navela je Banjević.

Ostali benefiti od pristupa tom programu, pored toga što će se destinacija razvijati u skladu sa smjernicama održivog razvoja i što će imati značajnu marketinšku podršku na međunarodnom tržištu, jeste i to što će tivatska turistička privreda i ugostitelji biti u mogućnosti da pod povoljnijim uslovima budu dio zajednice objekata koji vode računa o održivom razvoju.

Banjević je najavila da će detalje programa uskoro i predstaviti.

Turistička organizacija je, u saradnji sa Morskim dobrom, a u okviru projekta Green Destinations, nominovala Tivat za 2020 Sustainable Top 100 Destinations. Proces apliciranja sproveden je kroz nekoliko ključnih koraka.

Kroz korišćenje platforme Zelena destinacija bilo je neophodno unijeti informacije i izvijestiti o 15 traženih kriterijuma, kao i dostaviti dobar primjer prakse - Tivatska solila, koja se fokusira na održivim principima, rješavanju problema i kreiranju dobrog ambijenta za prirodu, turiste i lokalnu zajednicu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.