NavMenu

Crna Gora na 49. mjestu po indeksu inovacija

Izvor: Mina Utorak, 24.11.2020. 08:34
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Crna Gora je, prema Globalnom indeksu inovacija (WIPO), zauzela respektabilno 49. mjesto od ukupno 131 države svijeta, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

- Ponosni smo što naša moderna vizija razvoja Crne Gore jasno pokazuje rezultate na međunarodnoj sceni - rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da se tim indeksom mjeri napredak u inovacijama koje su ključni instrument za održivi ekonomski i društveni razvoj.

Proces rangiranja obuhvatio je nekolike kategorije – institucije, ljudski kapital i istraživanje, infrastrukturu, sofisticiranost tržišta i poslovanja, znanje i tehnologije i kreativnost.

Crna Gora je, kada su u pitanju institucije, zauzela 44. mjesto, ljudski kapital i istraživanje 54, infrastruktura 53, sofisticiranost tržišta 61, sofisticiranost poslovanja 78, znanje i tehnologije 66. i kreativnost 36. mjesto.

U prvih deset zemalja nalaze se Švajcarska, Švedska, Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Holandija, Danska, Finska, Singapur, Njemačka i Koreja.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.