NavMenu

Podgorica će sledeće godine dobiti još jedan simbol grada - Završeno 75% radova na izgradnji mosta na Jugozapadnoj obilaznici

Izvor: eKapija Nedjelja, 22.11.2020. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: Youtube.com/Screenshot/Glavni grad Podgorica)
Unapređenje saobraćajne insfrastrukture u Podgorici jedan je od pripriteta gradske uprave, rekao je prilikom obilaska radova na izgradnji mosta u okviru Jugozapadne obilaznice koja povezuje Petrovački i Cetinjski magistralni put zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović.

- Vjerujem da realizacijom kapitalne investicije kakva je Jugozapadna obilaznica, najbolje potvrđujemo da krupnim koracima koračamo ka tom cilju. Poznato vam je da je ova saobraćajnica bulevarskog tipa sa mostom, duga gotovo 3,5 km, vrijednosti preko 15 mil EUR. Sredstva za njenu realizaciju obezbijedili smo zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Glavnog grada i Međunarodne finansijske korporacije. Radove na ovom projektu izvodi kompanija Bemax koja svakako opravdava reputaciju kvaliteta i ažurnosti. Osim nesumnjivog saobraćajnog značaja ove saobraćajnice, njen mnogo veći značaj se ogleda u budućem funkcionisanju Sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Na ovoj saobraćajnici, odnosno ispod nje se nalazi čvorište primarnih kolektora koji će odvoditi otpadne vode do budućih postrojenja koje će se graditi u neposrednoj blizini - naglasio je Vešović.

Zamjenik gradonačelnika je podsjetio i na druge projekte iz oblasti saobraćajne infrastrukture koji se realizuju na teritoriji Podgorice, poput gradnje bulevara izmedju Podgorice i Danilovgrada, bulevara kroz Gornju Goricu gdje je u toku rješavanje imovinskih pitanja, kao i na nastavka Bulevara Vilija Branta.

- Od kolega iz Uprave za nekretnine smo dobili ovjeren elaborat o procjeni imovine, tako da ćemo i tamo preuzeti obavezu rješavanja imovinskih pitanja kako bi u što skorijem roku mogli da omogućimo početak gradnje i Bulevara Vilija Branta. Bitno je pomenuti i izgradnju dva gradska bulevara, jedan se već intezivno gradi, a to je Bulevar Veljka Vlahovića na Starom aerodromu. Vjerujem da ćemo za nekoliko sedmica započeti igradnju Zmaj Jovinog bulevara - zaključio je Vešović.

Inženjer na gradilištu, Ivan Jelovac je u ime konzorcijuma kompanije Bemax i Crnagoraputa istakao da će ukupna dužina mosta sa krilnim zidovima biti 158,8m sa dva raspona od po 75 m. U poprečnom presjeku, most će biti širine 22 m sa četiri saobraćajne trake, razdjelnim pojasom u širini od 4m i obostrano postavljenim trotoarima širine 2m.

- Rasponska konstrukcija mosta je armirano betonska prenapregnuta greda poprečnog presjeka koju nosi 7 parova kablova ovješenih o pilon visine 31 m, koji će biti izgrađen u centralnom razdjelnom pojasu. Obalni stubovi mosta su masivni armirano betonski zidovi, dok je centralni stub kružnog poprećnog presjeka prečnika 5m oslonjen na gredu dimenzija 23x13, visine 3 m na 15 šipova dubine 20 m, prečnika 1,5m - saopštio je Jelovac.

On je dodao da da se trenutno na gradilištu izvode radovi na četvrtom segmentu i da je do sada realizovano oko 75% radova.

- Most će biti opremljen, kako elekto i vodovodnom instalacijom, tako i dekorativnom rasvjetom jer se ovakvi tipovi mostova projektuju kao jedinstven simbol u prostoru, kako danju tako i noću. Svjesni smo važnosti ovog objekta za glavni grad i mi kao društveno-odgovorna kompanija ćemo ga uraditi kvalitetno i u predviđenom roku - zaključio je Jelovac.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.