NavMenu

Neizvjesna sudbina najstarijeg skijališta u CG - Javorovače na korak od gašenja

Izvor: RTCG Srijeda, 18.11.2020. 14:10
Komentari
Podeli
(Foto: Biserka Stojanovic/shutterstock.com)
Crnogorski zimski turizam, po svemu sudeći, ostaje bez najstarijeg skijališta u Crnoj Gori, Javorovače. Proces eksproprijacije zemljišta, koje je u privatnom vlasništvu, nije završen, iako se zakupac više puta obraćao Ministarstvu turizma i opštini Žabljak. Sud je donio odluku da dosadašnji zakupac ukloni skijašku infrastrukturu. Žabljačani žale zbog takve odluke.

Najstarije skijalište u Crnoj Gori - Javorovača, nakon skoro 50 godina neće više biti u funkciji. Odlukom suda zakupcu je naređeno da u najskorije vrijeme sa ovog prostora ukloni skijašku infrastrukturu i pomoćne objekte.

- Prethodni ugovor koji je istekao u martu 2020. godine nije produžen, nakon čega je zakupodavac zatražio uklanjanje cjelokupne infrastrukture, to jest liftova i pomoćnih objekata sa pomenutog prostora, iako je prostor po urbanističko-planskoj dokumentaciji predviđen za skijalište - kaže Nikola Rondović iz Ski centra Javorovača.

U ski centru Javorovača ističu da su se najbližima pokušali da dođu do rješenja. Međutim, kažu, nijesu uspjeli.

- Mi kao skijalište smo se više puta obraćali Ministarstvu turizma, Vladi Crne Gore i Opštini Žabljak da se uključe u rješavanje problema skijališta, od kojih nijesmo dobili konkretan odgovor, niti rješenje o modelu kako i na koji način da opstane i skijalište nastavi sa radom - navodi Rondović.

A Žabljačani su posebno vezani za Javorovaču. To je gradsko skijalište i bila bi šteta, kažu, da nestane.


Ovaj problem nije u nadležnosti lokalne uprave, ali predsjednik Opštine Veselin Vukićević ističe da je, iako se radi o privatnom vlasništvu, planskom dokumentacijom, odnosno DUP-om Javorovača, predviđeno da se upravo na ovoj lokaciji gradi skijaška infrastruktura.

- Mi smo još početkom ove godine poslali Vladi Crnoj Gori, resornom ministarstvu urgenciju i zahtjev da se uključe u rješavanje ovog pitanja, s obzirom da opština nema nikakve ingerencije nad skijalištima - kaže Vukićević.

- Žabljak se, kad je u pitanju skijaška infrastruktura nalazi u veoma nezavidnoj situaciji i činjenici da se na skijalištu Savin kuk nalazi oprema stara više decenija, sada se pridružilo i saznanje o opasnosti od gašenja kutnog skijališta - kaže Vukićević.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.