NavMenu

U planu rekonstrukcija Mosta na Đurđevića Tari - Kina finansira projekat sa 7,1 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 17.11.2020. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Narodna Republika Kina donirala je Crnoj Gori 55 miliona juana, ondosno nešto više od 7 mil EUR za rekonstrukciju Mosta na Đurđevića Tari, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Naime, Vlada je početkom novembra prihvatila predlog ugovora o donaciji sredstava za realizaciju ove investicije i ovlastila ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i direktora Uprave za saobraćaja Sava Paraču da potpišu Ugovor.

- Na osnovu ispoljenog interesovanja kineske strane o spremnosti za doniranje sredstava za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, koji je turistička i arhitektonska atrakcija i koji je građen u periodu od 1938. do 1940. godine, Vlada Crne Gore, uz zahvalnost, prihvata da se pomenuti most rekonstruiše bespovratnim sredstvima Vlade NR Kine. U cilju stvaranja pretpostavki za realizaciju doniranih sredstava za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, do sada je zaključeno nekoliko akata, a posljednji koji se zaključuje u cilju stvaranja pretpostavki za početak izvođenja radova na terenu je Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari u uz podršku Kine - navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade.

Kako je saopšteno, Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari se zaključuje između Vlade Crne Gore koju zastupaju Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Uprava za saobraćaj, sa jedne strane kao korisnika sredstava, i Vlade NR Kine koju zastupa Agencija za međunarodnu ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine NR Kine, sa druge strane kao donatora.

- Očekivani troškovi donatora za završetak Projekta iznose 55 miliona RMB (kineski juan CNY), odnosno oko 7,1 miliona eura. Manji dio obaveza će biti finansiran iz kapitalnog budžeta Crne Gore za šta će se pripadajuće nabavke vršiti u skladu sa važećim propisima o javnim nabavkama. Rekonstrukcija mosta treba da se realizuje u toku 2020. i 2021. godine, a na način koji će osigurati punu funkcionalnost, bezbjednost i dugotrajnost radova, i na način koji neće remetiti životnu sredinu i priznate kulturne vrijednosti mosta. Datum početka i period izgradnje projekta utvrđuju se u dopunskoj dokumentaciji koju će strane naknadno potpisati nakon odabira glavnog izvođača - stoji u Vladinom dokumentu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.