NavMenu

Crna Gora uvodi 5G, ali mora informisati građane o zdravlju

Izvor: Dnevne novine Petak, 13.11.2020. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / mohamed_hassan)
Crna Gora mora preduzeti mjere podizanja svijesti javnosti kako bi svi građani bili adekvatno informisani o zdravstvenim pitanjima oko usluga 5G mreže i značajnim zaštitnim mjerama koje sprovode država i mobilni operatori - zaključak je iz memoranduma o 5G mreži koji su nedavno potpisale vlade svih zemalja Zapadnog Balkana uključujući i Crnu Goru, pišu Dnevne novine.

Zbog izuzetno značajne tematike memoranduma, koje se ne tiču samo ekonomije već i zdravlja, Dnevne novine prenose djelove ovog dokumenta.

Potpisnici vjeruju da će super brza 5G mreža koja će značajno povećati brzinu interneta donijeti velike ekonomske benefite državama implementatorima projekta.

U Memorandumu Crna Gore se obavezala da pionirski opsezi 5G za ranu implementaciju 5G mreža što prije postanu dostupni.

- Pri tome i u slučaju evidentne oskudice spektra, Potpisnici će razmotriti najbolju praksu u Evropskoj Uniji i postizanje opštih ciljeva postavljenih u Evropskom zakoniku o elektronskim komunikacijama - navodi se u memorandumu.

Sve ovo praktično znači da bi Crna Gora vrlo brzo mogla da odredi spektre za 5G mrežu, a neki od operatora bi ih mogli implementirati.

Zemlje potpisnice su se obavezale i da preduzmu proporcionalne, odgovarajuće i na riziku zasnovane bezbjednosne mjere za 5G mreže i usluge, vodeći računa o Procjeni rizika Evropske unije iz oktobra 2019. godine i njihovom Alatu za bezbjednost 5G mreža objavljenom 29. januara 2020. godine.

Crna Gora se obavezala da implementira neophodni okvir koji omogućava operatorima da smanje troškove i povećaju upotrebu obnovljivih izvora u razvoju 5G mreže, ali i da razvije akcioni plan s naglaskom na promovisanju cirkularne ekonomije i čistih tehnologija.

Naša država se obavezala da mobilni operatori imaju mogućnost da dobiju frekvencijske dozvole za testiranje, u razumnom periodu.

- Potpisnice će da podržavaju širenje mreža pružanjem brzog, cjenovno orijentisanog i pristupnog zahtjeva za državnu pomoć u objektima u državnom vlasništvu ili drugoj prenosnoj infrastrukturi u vlasništvu opština i javnih zgrada, kao i ulaganju napora u pojednostavljivanje postupka za izdavanje građevinskih dozvola. U tu svrhu treba uzeti u obzir Smjernice EU za primjenu pravila o državnoj pomoći u vezi sa brzim postavljanjem širokopojasnih mreža - ističe se u memorandumu.

Memorandum predviđa zaštitu održivog investicionog okruženja, a Crna Gora treba da pruži "predvidljivost privatnim investitorima u mreže u pogledu stabilnosti povoljnih investicionih uslova" i osiguravajući da konkurentno okruženje ostane nesmetano izlaganjem prekomjernom ili neodgovarajućem regulatornom riziku.

- Potpisnice treba da ublaže administrativno opterećenje i preispitaju procedure licenciranja i s njima povezane naknade za prenosne kapacitete - dodaje se u memorandumu.

Crna Gora se dokumentom obavezala da nadležni organi u svakoj ekonomiji imaju odgovarajuće osoblje "kako bi se proces procjene i osiguravanja poštovanja bezbjednosnih ograničenja elektromagnetnog polja (EMP) izvodili u skladu s najboljom praksom u EU"

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.