NavMenu

U Šumadiji niče nova radna zona sa helidromom - U Đurđevu kod Rače gradiće se proizvodni kompleksi i industrijski parkovi

Izvor: eKapija Nedjelja, 08.11.2020. 12:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hallowhalls/shutterstock.com)Ilustracija
Opština Rača planira da uredi Radnu zonu Đuđrevo u kojoj je planirana gradnja uslužnih i industrijskih kompleksa, kao i helidroma, a predviđa se i izgradnja industrijskih parkova.

Povod za izradu plana detaljne regulacije Radne zone koji je izradilo preduzeće Urbopolis je prilagođavanje namjene potrebama radne zone i stvaranje uslova za privredni razvoj naselja Đurđevo, pa samim tim i cijele opštine Rača.

Kako se navodi, cilj izrade plana jeste planirana izgradnja novih kapaciteta za razvoj poslovno-proizvodnih djelatnosti, odnosno da se zemljište koje se nalazi u planiranom građevinskom području (a koristi se kao poljoprivredno) privede planiranoj namjeni uz zadržavanje postojećeg šumskog zemljišta u cilju ekoparka ili zoovrta. Za razvoj ove cjeline, neophodno je i opremanje saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom.

Granica plana obuhvata površinu od 32,33 ha.

Naselje Đurđevo nalazi se na oko 10 km od centra opštine Rača. Locirano je uz državni put IB reda br. 27 koji čini njegovu južnu granicu, dok je radna zona planirana u naselju najvećim dijelom sjeverno od državnog puta. Područje plana je trenutno neizgrađeno, zastupljene su pretežno neizgrađene površine, odnosno poljoprivredne i šumske.

U okviru područja planira se izmještanje trase državnog puta koji povezuje plansko područje sa opštinskim centrom i susjednom opštinom Topola.
(Foto: Opština Rača/ Urbololis)
Područje je podijeljeno na pet urbanističkih zona:

- Uslužne/ komercijalne djelatnosti, površine 81.845,10 m2
- Industrijski kompleksi/ privređivanje "čistih tehnologija", površine 66.121,71 m2
- Zelene površine, površine 112.588,54 m2
- Objekti javne namjene, površine 8.234,76 m2
- Zona helidroma, površine 34.874,27 m2

Planskim rješenjem predviđeno je da 56,54% predstavljaju površine ostale namjene, predviđene za uslužne/ komercijalne djelatnosti, industrijske komplekse i površine namijenjene za helidrom. Predviđene površine za javne namjene obuhvataju 43,46%. Saobraćajne površine i objekti obuhvataju 6,10%, zelene 34,81%, dok površine namijenjene za zdravstvenu stanicu zauzimaju 2,55% plana.

Helidrom

Na području se planira izgradnja helidroma sa pratećim objektima i infrastrukturom, kao i zaštitno zelenilo u zoni helidroma.

Zona helidroma se planira u centralnom dijelu, između zona namijenjenih industrijskoj i uslužnoj djelatnosti. Helidrom raspolaže poletno-sletnom stazom dužine 1.075 m. Širina staze je oko 98 m. Zona na kojoj je planiran helidrom je na površini od 34.874,27 m2 i na ovoj površini osim piste i rulnih staza, nije dozvoljena druga gradnja.

Industrijski parkovi

Predviđa se mogućnost izgradnje industrijskih parkova kao savremenog oblika organizovanog prostora za tehnološki, ekonomski i ekološki napredne grane i jedinice privrede, poslovanja i primijenjene nauke.

Industrijski park, kako se navodi, podrazumijeva kompleks zemljišta, urbanistički predviđen u sklopu industrijskih zona za proizvodne i prateće djelatnosti sa obezbijeđenom odgovarajućom infrastrukturom.

Javni uvid u plan detaljene regulacije moguć je do 3. decembra 2020. godine.

I. M.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.