NavMenu

Montenegro Airlines do kraja septembra prevezao 77% manje putnika - Zatvorene granice i ograničenja mnogih zemalja negativno uticali na poslovanje kompanije

Izvor: Mina Nedjelja, 08.11.2020. 12:52
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Montenegro Airlines (MA) je za prvih devet mjeseci u svim kategorijama prevezao 123.447 putnika, što je 77,2% manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštili su iz nacionalnog avio-prevoznika.

MA je za prvih devet mjeseci prošle godine prevezao 541.325 putnika.

Iz avio-kompanije su Pobjedi kazali da najveća ograničenja za putovanja predstavljaju zatvorene granice brojnih država, zabrana putovanja za građane Crne Gore prvenstveno ka državama EU, neophodni testovi za ulazak u mnoge države, kao i mjere karantina.

- Kompanija MA je u prvih devet mjeseci i pored svih napora, na letovima u redovnom saobraćaju ostvarila prosječan faktor popunjenosti od 55%, za razliku od prošle godine, kada je u istom periodu ostvareno 72%. Ako se uzmu u obzir i čarter letovi, na svim operativnim letovima MA je ove godine ostvario 54% popunjenosti kabine, dok je prethodne iznosila 70% - kazali su iz MA.

Iz nacionalne avio-kompanije su naveli da je u toku oktobra, zbog smanjene tražnje, ostvaren još niži faktor popunjenosti redovnih letova od 43%, za razliku od oktobra prošle godine kada je faktor popunjenosti kabine iznosio 71%.

- To nedvosmisleno govori da komercijalno nijesmo zadovoljni ostvarenim rezultatima. Ali s druge strane bi istakli da smo odgovornim načinom rada, obavili društveni zadatak, a to je povezanost države sa svijetom - rekli su iz MA.

Iz nacionalne avio-kompanije su naveli da je u toku prošle sedmice dodatno smanjena popunjenost letova i da je trend nepovoljan.

- Prosječna popunjenost na redovnim letovima je 41%. Najveću popunjenost bilježimo na letovima za Pariz 59%, zatim Frankfurt 48%, Diseldorf 47%, Beograd 45%, dok je najniža popunjenost prethodne sedmice zabilježena na letovima za Cirih, samo 22% - precizirali su iz MA.

U prvih devet mjeseci najviše putnika je prevezeno na linijama ka Beogradu, iz Podgorice i Tivta, ukupno 64.125, zatim ka Parizu 8.419, Ljubljani 8.170, Cirihu 7.572 i Frankfurtu 7.485.

- Veliko interesovanje vlada za letove ka Moskvi i Sankt Peterburgu ka kojima ovog ljeta nije bilo saobraćaja, a u pitanju je tržište koje je prethodne decenije bilo drugo po brojnosti putnika - rekli su iz MA.

Iz kompanije je saopšteno da u ovom trenutku i dalje nijesu otvorene granice ka svim državama gdje kompanija tradicionalno obavlja saobraćaj i to je najveće ograničenje za putovanje.

Prema riječima predstavnika MA, u manjoj mjeri, ali značajnu smetnju svakako predstavljaju i neophodni testovi za ulazak u mnoge države, kao i mjera karantina od deset do 14 dana čak i za državljane i lica sa boravkom u stranim zemljama za povratke iz Crne Gore.

Iz MA su saopštili da nakon otvaranja granica i ponovnog uspostavljanja saobraćaja početkom juna kompanija sprovodi niz mjera za zaštitu zdravlja putnika i zaposlenih.

Nakon odluke NKT-a o otvaranju granica početkom juna, MA je obnovio redovan saobraćaj ka 12 destinacija, od 17 planiranih i objavljenih u prodaji za ovu godinu.

- Nažalost, nijesmo uspjeli obnoviti letove ka Rusiji, za Moskvu i Sankt Peterburg, zbog zatvorenih granica Rusije ka Crnoj Gori, kao i za Lajpcig, Minhen i Lisabon jer je gotovo 100 odsto rezervacija otkazano, a putnici su bili mahom turistička klijentela - dodali su iz MA.

Dodatno, zbog svih ograničenja, nacionalna avio-kompanija nije uspjela da obavi višemjesečne serije čarter letova ka Tel Avivu, Bratislavi, nešto kraće serije letova za Njemačku i Češku, kao ni za MA najznačajnije čarter letove, koje inače realizuju svakog vikenda, za jug Italije.

U MA se u narednom periodu nadaju otvaranju granice Rusije ka Crnoj Gori i obnavljanju saobraćaja ka Moskvi i Sankt Peterburgu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.