NavMenu

Digitalizacija poljoprivrede u zemljama regiona - Softversko rješenje AgroLIFE za efikasno upravljanje poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu

Izvor: eKapija Srijeda, 28.10.2020. 14:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: one photo/shutterstock.com)Ilustracija
Projekat Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem, koji se sprovodi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ima za cilj unapređenje procesa u oblasti digitalnog upravljanja zemljištem, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore. Kako se navodi, projekat se sprovodi uz finansijsku podršku njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj u sklopu develoPPP.de programa javno-privatnog partnerstva.

- Cilj projekta je unapređenje procesa u oblasti digitalnog upravljanja zemljištem i to kroz: unapređenje transparentnosti i modernizaciju usluga u procesu digitalnog upravljanja zemljištem, kao i regionalnu razmjenu iskustava u ovoj oblasti - kazala je Nina Drakić savjetnica predsjednika Privredne komore Crne Gore.

Inicijalni sastanak projekta Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem održan je 27. oktobra 2020. godine, a
učestvovali su predstavnici Privredne komore Crne Gore, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, te projektnih partnera GIZ-a, NALED-a i Telegroup-a.

Dužina trajanja projekta je 35 mjeseci, do oktobra 2022. godine.

- Očekivani rezultati projekta su modernizacija usluga i procedura za upravljanje zemljištem u odabranim lokalnim samoupravama u navedenim državama; unaprijeđeno prikupljanje podataka i praćenje upotrebe poljoprivrednog zemljišta; povećano zadovoljstvo i broj zakupaca (korisnika) poljoprivrednog zemljišta; regionalna razmjena iskustava u upravljanju poljoprivrednim zemljištem između relevantnih nacionalnih aktera u cilju uspostavljanja održivog sistema upravljanja ovim tipom zemljišta i doprinos procesu digitalizacije u čitavom regionu - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PKCG.

Za pilot projekat Digitalizacije opštinskog upravljanja zemljištem koji sprovodi BFC SEE mreža (NALED, PKCG, PKRS) uz podršku Telegroup-a i Njemačke razvojne saradnje odabrane su opštine iz Srbije, BiH i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore koje će u svojim sistemima uspostaviti ili poboljšati upravljanje zemljištem uz podršku digitalnog softverskog rješenja AgroLIFE.

Nekoliko opština iz Srbije koje su uveliko korisnici Telegroup AgroLIFE softvera dalje će razvijati svoje digitalno upravljanje zemljištem uključivanjem meteo-stanica, koje omogućavaju efikasniju realizaciju svakodnevnih poljoprivrednih aktivnosti na osnovu podataka u realnom vremenu, dok će u Ministarstvu poljoprivrede Crne Gore i opštinama u BiH po prvi put biti uveden AgroLIFE softver.

- Ovaj projekat je veoma značajan za sve pomenute zemlje koje streme ulasku u Evropsku uniju i doprinijeće da se unaprijedi upravljanje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države i održivom korišćenju raspoloživih resursa - rekla je Amira Omanović iz GIZ-a.

Nakon inicijalnog sastanka predviđeno je da u okviru projekta, do kraja 2020. godine, bude izrađena status quo i analiza stanja u upravljanju poljoprivrednim zemljištem, na osnovu koje će Ministarstvo poljoprivrede dobiti tehničke specifikacije i preporuke neophodne za unapređenje vođenja podataka o zemljištu koje se daje u zakup (npr. broju parcela, površini, katastarskim opštinama, klijentima, zakupcima i dr).

- Uslijediće priprema i sprovođenje informativne kampanje za farmere i druge zainteresovane strane. Projekat će obuhvatiti i obuke za podizanje kapaciteta predstavnika Ministarstva za odgovorno upravljanje poljoprivrednim zemljištem i upotrebu AgroLife softvera, budućih trenera koji će obučavati poljoprivrednike, te zakupaca obradivog zemljišta - navodi se u saopštenju.

Iz Komore ističu i da će se inicirati i sprovesti, između ostalog, kampanja upoznavanja sa značajem i potencijalima digitalno podržanog upravljanja poljoprivrednim zemljištem. Kampanja je usmjerena ka donosiocima odluka i široj javnosti kako bi se stvorila svijest o izazovima, zahtjevima i najboljim praksama upravljanja zemljištem i drugim zainteresovanim stranama.

Softversku platformu AgroLife predstavio je Darko Šolar iz TeleGroup-a.

AgroLIFE softver, koji je razvila kompanija Telegroup, omogućava korisnicima automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama. Ovaj softver omogućiće i vlasnicima poljoprivrednih dobara da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom s ciljem povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova.

Šolar je prezentovao detalje softvera koji se između ostalog koristi katastarskim podacima, satelitskim i snimcima sa terena, servisima najpreciznije vremenske prognoze.

- Uvođenjem ove platforme dobija se svojevrsna "poljoprivreda na dlanu" - podaci koji su jednako korisni za zakupce zemljišta, lokalne samouprave, te Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja - ocijenio je Šolar.

On je naglasio da će mobilna verzija aplikacije biti besplatna i da će se naći na servisu Google Playstore na teritoriji Crne Gore.

Rahela Nišavić iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je ocijenila da je projekat veoma koristan u oblasti upravljanja zemljišta koje je u državnoj svojini, a dato je u zakup. Ona je navela da je cilj da se što više zemljišta u vlasništvu države koristi u agraru na održiv način.

- Softver AgroLife je platforma koja može da ukaže na potrebu usklađivanja podataka o zemljištu u odnosu na stanje na terenu. Riječ je o korisnoj alatki kako za Ministarstvo poljoprivrede tako i za druge državne institucije kojima je u nadležnosti upravljanje zemljištem - kazala je Nišavić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.