Izvor: RTCG | Petak, 23.10.2020.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turizam ostaje osnovni generator razvoja CG - Pomorski saobraćaj, luke, slobodne zone i pomorski inženjering predstavljaju veliki potencijal

(Foto: Pixabay.com/Сергей Петров)
Iako uzdrman pandemijom korona virusa, sektor turizma će i u narednom periodu predstavljati osnovni motor razvoja države. Ipak, u Strategiji razvoja pomorske privrede za period od 2020. do 2030. godine, je navedeno da u Crnoj Gori i dalje postoje neiskorišćeni potencijali, čijom realizacijom bi sadašnji turistički proizvod bio pomjeren ka elitnoj kategoriji.

Prostorni plan posebne namjene za obalno područje Crne Gore (PPPN) definiše način organizacije i režime korišćenja područja Primorskog, regiona kao i raspored funkcija i zona za pojedine namjene u prostoru, pišu Dnevne novine.

Pomenuti plan prepoznaje turizam kao osnovni motor razvoja ovog regiona.

- Projekti izgradnje marina za megajahte kao što je Luka Tivat Porto Montenegro, te kompleks turističkih sadržaja na poluostrvu Luštica, Portonovi i drugi, preduslov su za pomjeranje kvaliteta sadašnjeg turističkog proizvoda ka kategoriji elitnog. Međutim, razvoj treba da bude zasnovan na disperziji privrednih djelatnosti koja se, između ostalog, ostvaruje i razvojem moderne pomorske privrede. Pomorski saobraćaj, luke, slobodne zone i podrška pomorskom inženjeringu predstavljaju važnu orjentaciju - navodi se u strategiji.

Luka Bar i brodogradilišna luka Bijela, kako se ističe u strategiji, predstavljaju razvojne osnove za pomenute aktivnosti u mediteranskoj zoni.

- Analiza pomorske privrede ukazuje na postojanje značajnih potencijala koji, međutim, nisu iskorišćeni. Prije svega, prisutni su problemi finansiranja, zastarjela tehnologija, neiskorišćenost kapaciteta, nedovoljan broj stranih i domaćih investicija, višak zaposlenih sa jedne strane i nepostojanje dovoljnog broja kvalifikovanog kadra sa druge strane - objašnjeno je u strategiji.

U skladu sa smjernicama PPPN-a aktivnosti u cilju ozdravljenja i daljeg razvoja pomorskog sektora su liberalizacija poslovanja, zaokruživanje zakonskog okvira, usklađivanje sa međunarodnim standardima, unaprjeđenje dostupnosti podataka i reforma statistike.

- Posebno treba uvažiti činjenicu da je pomorstvo kapitalno intenzivna djelatnost, koja zahtijeva dugoročni razvoj i da svako zaostajanje u savremenim trendovima (zastarijevanje opreme, veliki amortizacioni trošak, neuposlenost brodova i sl.) nanose veliku štetu sektoru. Sa druge strane, potrebno je imati u vidu da Crna Gora spada u grupu zemalja koje imaju privilegiju izlaska na more i da, s obzirom na njenu ekonomsku veličinu, pomorstvo može biti značajan generator razvoja - dodaje se u strategiji.

Saglasno PPPN za obalno područje, pomorska privreda se u proteklom periodu nije dovoljno afirmisala tako da, kako navode, potencijali nisu adekvatno iskorišćeni.

- Planom se predviđaju aktivnosti u cilju razvoja pomorskog sektora kroz liberalizaciju poslovanja, usklađivanje sa međunarodnim standardima i direktne inostrane investicije. Ključ za razvoj i ponovno oživljavanje pomorske privrede u Crnoj Gori je strano direktno investiranje - kaže se u strategiji.

Slobodne zone, ocjenjuje se u strategiji, posebno slobodna zona Luka Bar, predstavljaju značajan ekonomski potencijal.

- Privlačenje inostranih investicija preko Slobodnih zona, koje nude niz prednosti zemlji domaćinu i inostranim investitorima, prepoznato je kao jedan od prioriteta - navodi se u strategiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.