NavMenu

Završena instalacija žičara na izlaznim profilima glavnih vodotoka u slivu Drine

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.10.2020. 15:20
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Green Mountain Montenegro)
U okviru regionalnog projekta "Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu" završena je instalacija četiri žičare na izlaznim profilima glavnih vodotoka sliva Drine - Lim, Tara, Ćehotina, za vršenje hidrometrijskih mjerenja, na lokacijama Berane, Đurđevića Tara, Dobrakovo i Ćirovići.

Oprema je njemačkog proizvođača OTT HYDROMET GMBH, ugovorene vrijednosti 275.000 EUR, saopšteno je na sajtu republičkog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

- Regionalni projekat "Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu", predstavlja zajednički projekat Crne Gore, Srbije i BiH, i aktivnosti se finansiraju iz sredstava Svjetske banke. Projektom, ispred Crne Gore, koordinira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, dok je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju jedan od korisnika - saopšteno je.

Kako navode, dobijena oprema će značajno unaprijediti i olakšati hidrometrijska mjerenja i omogućiti dobijanje neophodnih i kvalitetnih hidroloških podataka, kao i razmjenu podataka sa hidrometeorološkim službama BiH i Srbije u cilju smanjenja rizika od poplava.

- Takođe, u prethodnom periodu, iz sredstava projekta, nabavljeno je i instalirano pet automatskih glavnih meteoroloških stanica, 15 padavinskih meteo stanica, 1 mobilni dopler sistem za mjerenje protoka vode, kao i 12 hidroloških stanica, u vrijednosti 324.000 EUR. Kroz projekat je nabavljen i najsavremeniji softver za obradu prikupljenih podataka (hidrološka baza podataka-WISKI). Dobavljač je kompanija Kisters, a vrijednost ugovora iznosi 71.000 EUR - navode.

Ukupna vrijednost dobijene opreme je 670.000 EUR, dok je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, posredstvom Uprave javnih radova obezbijedio finansijska sredstva u iznosu od 110.000 EUR za infrastrukturne radove neophodne za instalaciju gore navedene opreme.

- Ovim projektom je realizovan i najveći dio Master plana hidrološke mreže stanica i zaokružen ukupan prognostičko-osmatrčki sistem u slivu Drine. Značajno je unaprijeđena hidrološka i meteorološka služba Zavoda za hidrometeorlogiju i seizmologiju, čime je postala jedna od vodećih u regionu - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.