NavMenu

Patentirana tehnologija koja omogućava proizvodnju građevinskih elemenata od 100% reciklirane plastike (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 09.10.2020. 14:19
Komentari
Podeli
Dvije kompanije JDS architects i Othalo udružile su snage i patentirale tehnologiju koja omogućava proizvodnju građevinskih elemenata od 100% reciklirane plastike. Partnerstvo su sklopile i sa UN habitat. Početni fokus biće izgradnja pristupačnog stanovanja, posebno u Subsaharskoj Africi.

Kako statistike kažu, skoro milijardu ljudi trenutno živi u siromašnim kvartovima, i samo u spomenutoj oblasti je potreba za jeftinijim stambenim prostorom nešto oko 160 miliona jedinica. Očekuje se da će se ovaj broj povećati na 360 miliona do 2050. godine kao rezultat brze urbanizacije.

Shodno tome da tradicionalne metode gradnje ne mogu "podnijeti" ovakav teret jer nisu ni efikasne, ni ekonomične, ntii dovoljno održive, "upcycling" tehnologija, koja omogućava ponovnu upotrebu otpada i masovnu proizvodnju, od suštinskog je značaja za rješavanje problema stanogradnje. Situacija je danas takva da je od 1950. godine proizvedeno više od 9 milijardi tona plastike širom svijeta, od čega se samo 9% reciklira.

Othalo kuća od 60 m2 reciklira osam tona plastičnog otpada. To znači da se s današnjim plastičnim otpadom može izgraditi više od milijardu kuća.

U narednih 18 mjeseci Othalo će razviti svoju prvu seriju građevinskih elemenata za jeftine stambene jedinice. Kompanija očekuje da će biti spremna za pokretanje masovne proizvodnje početkom 2022. godine. Takođe se navodi da će se usredsrediti na zajedničko stvaranje životnih uslova s lokalnim zajednicama i krajnjim korisnicima, uz uključivanje lokalnih zanata i kulture.

Ova kompanija se nada da će proširiti svoju liniju proizvoda na mobilne uređaje za skladištenje hrane i ljekova sa kontrolisanom temperaturom, skloništa za izbjeglice i veće modularne zgrade, poput škola i bolnica. Planirano je da se proizvodnja odvija na samoj lokaciji uz korišćenje lokalnih sirovina, a u cilju upošljavanja stanovnika koji tu žive.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.