NavMenu

Odbor direktora do sada nije razmatrao predloge o budućem poslovanju Montenegro Airlinesa

Izvor: Mina Četvrtak, 08.10.2020. 09:40
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Odbor direktora Montenegro Airlinesa (MA), prema riječima njegovog predsjednika Nikole Vukićevića, nije do sada razmatrao nijednu inicijativu ili predlog izvršnog direktora Vlastimira Ristića, od njegovog dolaska, u vezi sa budućim poslovanje te kompanije.

Vukićević je u dopisu poslatom Danu kazao da nije upoznat da postoji analiza koja ukazuje koliko će novca biti dovoljno da se spasi ta kompanija.

- Jedini izvještaj o radu koji je podnio izvršni direktor tokom ove godine odbijen je zbog nekompletnih podataka i vraćen na dopunu. Iz tog razloga, ocjena aktuelnog stanja u kompaniji i viđenje budućih planova iznijetih u tekstu su isključivi lični stavovi izvršnog direktora, koji nijesu prošli proceduru unutar MA predviđenu Zakonom o privrednim društvima i statutom kompanije - napisao je Vukićević u dopisu.

Ristić je u intervjuu za Dan kazao da Zakon o konsolidaciji MA, kojim je predviđeno 155 miliona pomoći za MA, neće biti dovoljan da sačuva nacionalnog avio-prevoznika, već će morati da uslijedi i pomoć za Covid.

- Jeste tačno da je kroz zakon opredijeljeno 155 mil EUR za MA, ali to nije dovoljno pojašnjeno. Prvo, sam zakon je donesen prije ikakvog saznanja o pandemiji. Postoji dio zakona kojim su opredijeljena sredstva za održanje poslovanja u ovoj godini, bez ikakvog saznanja da će ono biti dodatno otežano - rekao je Ristić.

On je kazao da je kompanija koristeći samo dio sredstava iz tog dijela zakona, za devet mjeseci sačuvala poslovanje. Od, po zakonu ukupno opredijeljenih 11 mil EUR u ovoj godini, za tekuću likvidnost dobili su 7,19 miliona.

- Pa ipak MA devet mjeseci posluje bez pomoći za Covid i isplaćuje redovno plate. Poslije prvih šest mjeseci mogu da kažem da smo uspjeli, a za devet mjeseci se nadam da trend neće puno odstupati - naveo je Ristić.

Prema njegovim riječima, gubitak 85% prihoda je izazov i za mnogo veće i stabilnije kompanije nego što je MA.

- Moramo imati svijest da zakon neće biti dovoljan da se sačuva MA, da će morati da uslijedi pomoć za Kovid. Zakon je uslov opstanka, ali nije dugoročno dovoljan - kazao je Ristić za Dan.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.