NavMenu

Promet na Montenegroberzi realizovan kroz 21 transakciju - Pokazatelj vrijednosti 10 najboljih kompanija neznatno porastao

Izvor: Mina Nedjelja, 04.10.2020. 22:01
Komentari
Podeli
(Foto: SergeyP/shutterstock.com)
Rast prometa i suprotni smjerovi indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljene nove prognoze Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prema kojim će crnogorska ekonomija ove godine oslabiti devet odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 neznatno je porastao na 655,94 poena, dok je MONEX oslabio 0,2 odsto na 9.857,89 bodova.

Promet, realizovan kroz 21 transakciju, iznosio je 103,94 hiljade EUR i bio je 1,6 puta veći od prošlosedmičnog.

Gubitke su ove sedmice zabilježile akcije Industriaimporta-Industriaimpexa, četiri odsto na 11,81 EUR, i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, neznatno na 52,67 centi. Dionice Elektroprivrede i Gornjeg Ibra ostale su na prošlosedmičnom nivou od tri EUR, odnosno četiri EUR.

Trgovano je i akcijama Prve banke, Jugopetrola i Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo, koje su u petak koštale 30,88 EUR, odnosno 8,41 EUR i tri EUR. Dionice Sveti Stefan hotela na kraju trgovanja su vrijedile 2,35 EUR, Poslovno logističkog centra Morača 2,02 EUR, Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje 40 centi i Montecarga 31,7 centi.

Ove sedmice su objavljene nove prognoze EBRD, prema kojima će crnogorska ekonomija ove godine oslabiti devet odsto, zbog pandemije koronavirusa koja je teško pogodila sektor turizma.

- Pandemija je teško pogodila turizam. Noćenja stranih turista smanjila su se 85% na godišnjem nivou u prvih sedam mjeseci. Takođe, većina turista posjeti zemlju tokom ljetnjih mjeseci. Kolaps u turizmu teško će se odraziti na bruto domaći proizvod (BDP), čemu turizam normalno doprinosi oko jedne petine - navodi se u izvještaju.

EBRD je procijenila da će crnogorski BDP u narednoj godini rasti pet odsto.

Ovu sedmicu su obilježila i dešavanja u Plantažama, koje su početkom sedmice objavile informaciju da su Osnovnom sudu u Podgorici podnijele tužbu protiv bivše menadžerke, Valerije Saveljić, koja je, kako tvrde, iznošenjem neistinitih tvrdnji o poslovanju kompanije narušila njen poslovni ugled.

Plantaže su optužile Saveljić da je, u periodu od kraja oktobra prošle godine do maja ove, u više navrata, iznošenjem neistinitih tvrdnji o poslovanju kompanije, uvredljivim komentarima na rad njenih rukovodilaca, neovlašćenim objavljivanjem povjerljivih poslovnih informacija, kao i neistinitim informacijama o položaju zaposlenih, narušila poslovni ugled firme i povrijedila prava ličnosti tužioca.

Iz Plantaža su ove sedmice reagovali i na negativno mišljenje koje je Državna revizorska insitucija (DRI) dala početkom septembra na revizije godišnjeg finansijskog izvještaja te kompanije za 2018. godinu i usklađenosti poslovanja sa zakonskim i podzakonskim propisima.

Iz Plantaža su saopštili da su angažovali Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore za stručno kvalifikovani monitoring predmetnog izvještaja, kao i da je analizom preliminarno konstatovano da nema uslova za iskazivanje negativnog mišljenja u vezi sa revizijom finansijskog iskaza za 2018. godinu i za reviziju pravilnosti, odnosno usklađenosti sa drugom zakonskom regulativom.

Iz Instituta su reagovali dan kasnije i objasnili da nijesu angažovani da ocjenjuju izvještaj DRI o reviziji godišnjih finansijskih iskaza Plantaža za 2018. godinu, već da urade monitoring izvršenja preporuka DRI.

- Povodom različitih objava u novinama i na portalima, samo zbog javnosti, želimo da istaknemo da Institut nije angažovan da ocjenjuje izvještaj DRI, nego da uradi monitoring izvršenja preporuka DRI - naveli su predstavnici Instituta.

Oni su dodali da su to dvije potpuno različite kategorije.

Ove sedmice je za predsjednika Odbora direktora Plantaža izabran profesor Božo Mihailović, a za zamjenika Dušan Perović. Članovi Odbora direktora su Đorđije Rajković, Boban Melović, Veselin Orlandić, Sead Šahman, Vladislav Dulović, Zoran Senić i Nikola Perišić.

Sedmicu su obilježili i podaci Ministarstva finansija da je deficit budžeta za prvih osam mjeseci ove godine iznosio 312 mil EUR ili 6,8% BDP-a, što je 17,3% više od planiranog.

U dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih osam mjeseci navodi se da epidemiološka situacija u zemlji, ali i na globalnom nivou, i u avgustu opredjeljuje ekonomsku aktivnost, te posljedično tome i naplatu prihoda budžeta.

- Imajući u vidu da je naplata prihoda budžeta u avgustu, dominantno uslovljena ubiranjem prihoda po osnovu ostvarenog turističkog prometa, značajno manji broj dolazaka i ostvaren broj noćenja uzrokovao je i pad ukupno naplaćenih prihoda - rekli su iz Ministarstva.


On je, komentarišući finansijske performanse kompanija iz sastava indeksa MNSE10 za prvih šest mjeseci ove godine, kazao da te podatke ne smatra alarmantnim sa stanovišta tržišta kapitala.

- Restriktivne mjere, zatvaranje granica i ograničavanje kretanja stranih turista, reflektovale su se na smanjivanje privredne aktivnosti. Pad prihoda je direktna posljedica navedene situacije. Za samo tržište kapitala, po mom mišljenju, alarmantniji podatak predstavlja činjenica da je za prvih devet mjeseci na Montenegroberzi zaključeno samo 1,4 hiljade poslova - rekao je Maksimović agenciji Mina-business.

On smatra da će, ukoliko se taj trend nastavi, crnogorsko tržište kapitala godinu završiti sa manje od dvije hiljade zaključenih poslova.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.