NavMenu

Privatizacija može biti jedno od rješenja za Montenegro Airlines - Stečaj bi imao nesagledive posljedice za turizam, crnogorski aerodromi konkurentni u regionu

Izvor: Mina Subota, 26.09.2020. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Crna Gora nipošto ne bi trebalo da se upušta u avanturu uvođenja stečaja u Montenegro Airlines (MA), jer bi to imalo dugosežne i nesagledive posljedice po crnogorski turizam, saopštio je vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

On smatra da bi privatizacija MA mogla biti jedno od rješenja kako bi se izbjegla sudbina koju je doživijela Adria Airways, ali da je prethodno neophodno ozbiljno restrukturiranje i investiranje znatnih sredstava.

- Ipak, danas, ali i u idućih pet i više godina prodaja nije realna zbog pandemije koronavirusa - rekao je Šćuric Vikend novinama.

On je dodao da je primjer Adria Airways-a, koji je otišao u stečaj, najbolji pokazatelj.

- I mnogo prije Covida-19 Slovenija je imala tek simboličan broj linija i polazaka nakon bankrota Adrie. Kompanije nijesu reagovale na bankrot i nijesu masovno otvarale linije kako bi pokrile prazninu. Upravo suprotno - kazao je Šćuric.

On je poručio da je pandemija koronavirusa još više pokazala važnost nacionalnih prevoznika, ne samo zbog repatrijacijskih letova i prevoza važnih tereta i proizvoda za borbu protiv Covida-19, nego još više nakon "lockdowna".

- U Zagrebu je Croatia jedina obavljala promet kada su svi ostali aerodromi bili zatvoreni, nakon "lockdowna" je imala preko 70% prometa. Air Serbia je imala preko 65% prometa u Beogradu. S druge strane, Ljubljana je imala tek četiri dnevna leta, a povezana je sa manje od dva dnevna leta sa Frankfurtom, te sa manje od jednog dnevnog leta sa Parizom i Beogradom - naveo je Šćuric.

On je rekao da je Slovenija saobraćajno izolovana i da njeni građani putuju iz Zagreba, Graca, Trsta, Venecije, Beča ili Budimpešte. Saobraćaj u Ljubljani je, prema njegovim riječima, manji nego u Prištini, Skoplju, Podgorici, Zadru i Puli i na nivou je Sarajeva i Tuzle.

Šćuric je podsjetio da je Ljubljana prile bankrota Adrie bila daleko iznad tih vazduhoplovnih luka, a jedno vrijeme i na prvom mjestu.

- Nakon bankrota Adrie, Slovenija je sa treće pozicije u regiji pala na posljednju, sedmu, čak i iza Bosne i Hercegovine, koja nekada nije imala ni polovinu broja putnika Slovenije - kazao je Šćuric.

On smatra sa treba imati na umu da je Slovenija ipak povezana sa Evropom auto-putevima i željeznicom, a da Crna Gora nije.

- Uz to Crna Gora doslovce živi od turizma, što nije slučaj kod Slovenije. Stečaj MA bi imao dugosežne i nesagledive posljedice po crnogorski turizam - saopštio je Šćuric.

On je ocijenio i da su crnogorski aerodromi i te kako konkurentni regionu i mogu se širiti nezavisno i sa vlastitim snagama.

- Višekratno sam rekao da se crnogorski aerodromi mogu širiti nezavisno i sa vlastitim snagama, i to bitno bolje, brže, efikasnije i po državu sa više koristi nego preko koncesionara. O Covidu-19 i benefitu vlastitog aerodroma i nacionalne kompanije u ovoj globalnoj krizi da i ne govorim - rekao je Šćuric.

On smatra da su koncesije vrlo loša varijanta i lokalna zajednica od njih ima manje benefita, što pokazuju primjeri u regiji i svijetu. Šćuric je podsjetio da je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) i sama elaborirala da je davanje aerodroma pod koncesiju štetno i loše.

- Aerodromi Crne Gore su i te kako konkurentni, a podacima sam dokazao koliko su uspješniji od konkurentskih - kazao je Šćuric.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.