NavMenu

Kultura se vraća u centar Podgorice - Galerija Art uskoro u novom ruhu

Izvor: eKapija Utorak, 22.09.2020. 15:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
Radovi na adaptaciji Art galerije i kafea u Vučedolskoj ulici teku planiranom dinamikom, pa će na prostoru od 215 m2 temeljnom i pažljivom adaptacijom Podgorica uskoro dobiti adekvatne izlagačke uslove, čime će se obogatiti kulturna ponuda i dodatno oživjeti centar grada.

- Ekipe Agencije za stanovanje Glavnog grada, završile su radove na ugradnji instalacija jake i slabe struje, oblaganju zidova gips-kartonskim panelima u predviđenom kafeu. Takođe, završena je podna obrada od fero betona i cementne košuljice, krovni svjetlarnik na izložbenom prostoru i hidroizolacije i termoizolacije na ravnom krovu izložbenog prostora. U toku je i izvođenje radova na instalacijama termotehnike, adaptaciji predviđenih sanitarnih čvorova, stolarski radovi u unutrašnjosti prostora, bravarski radovi na fasadnim otvorima, molerski i drugi kako bi prostor bio stavljen u funkciju u skladu sa projektovanom namjenom - saopšteno je iz PG Biroa.

Iz glavnog grada podsjećaju da se projekat adaptacije izvodi u skladu sa svim standardima galerijskih djelatnosti, uz primjenu savremenih rješenja unutrašnje arhitekture.

- Nakon adaptacije i opremanja ovog jedinstvenog prostora otpočeće se sa cjelovitim i promišljenim programima sa fokusom na savremenu umjetnost. Pored izlagačkog prostora, kao prateći segment pokreće se i Art kafeterija kao dodatni prostor za susrete i kulturne razmjene - navodi se u saopštenju.

Kroz adaptaciju ovog prostora za umjetnost, stiču se uslovi i za kreiranje nove programske šeme.

- Programski koncept biće fokusiran na savremenu umjetnost i nove umjetničke tehnologije, te pored prezentacije rada crnogorskih umjetnika u značajnoj mjeri biće okrenut i umjetničkim scenama regiona i Evrope, interdisciplinarnim projektima, radionicama, istraživanju i novim modelima prezentacije i recepcije umjetnosti. Program će se osmišljavati na osnovu stručnih selekcija i kroz saradnju programskog tima, a realizovati kroz brojna, već potvrđena partnerstva sa galerijama, institucijama i kulturnim akterima iz zemlje i inostranstva - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.