NavMenu

Kompaniji OHM Mamula saglasnost za izgradnju podvodnog kabla za napajanje ostrva Lastavica - Kreću pripremni radovi

Izvor: Pobjeda Utorak, 22.09.2020. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Vlada je prije nekoliko dana dala saglasnost tivatskoj kompaniji OHM Mamula Montenegro DSD za izvođenje pripremnih radova za izgradnju podvodnog kabla za napajanje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, kao i za trafostanicu 10/0,4 kV u okviru turističkog kompleksa Mamula.

Zahtjev za izdavanje saglasnosti Ministarstvu ekonomije podnijet je 11. septembra. U zahtjevu OHM Mamula Montenegro Ministarstvu ekonomije navodi se da bi pripremni radovi na dijelu kopna podrazumijevali transport mehanizacije, materijala i ostale opreme, obilježavanje trasa kablovskog voda radi iskopa rova, raščišćavanje terena, ravnanje terena za poziciju mašina za bušenje, obilježavanje pozicije bušenja i postavljanje bova u moru, na trasi postavljanja podvodnog kabla.

Na ostrvu Lastavica pripremni radovi će obuhvatiti transport mehanizacije, materijala, betonske konstrukcije i opreme trafostanice i obilježavanja lokacije za trafostanicu.

U Vladinom dokumentu se podsjeća da je Ministarstvo održivog razvoja na zahtjev preduzeća OHM Mamula Montenegro 26. jula 2018. izdalo urbanističko-tehničke uslove za izgradnju podvodnog kabla i trafostanice.
Iz kompanije OHM Mamula Montenegro nedavno su saopštili da očekuju da će od ostrva do priključne tačke na Rtu Arza radovi biti završeni do 25. oktobra. Predstoji da država obezbijedi napajanje od trafostanice Klinci do priključne tačke na Rtu Arza.

Ova kompanija je 6. avgusta uputila zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje građevinske dozvole za podmorski kabl od deset kV za napajanje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, kao i za trafostanicu 10/0,4 kV.

U toku je rekonstrukcija tvrđave Mamula u jedinstveni hotel muzejskog karaktera, kategorije pet zvjezdica i kapaciteta 34 hotelske sobe, ugostiteljskim objektima, spomen-sobom, sportskim, edukativnim i pratećim sadržajima, a sve u skladu sa konzervatorskim uslovima.

Skupština je u decembru 2015. godine usvojila odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula. Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamulom na 49 godina zaključen je prije pet godina sa švajcarskom kompanijom Orascom, koja je osnivač kompanije OHM Mamula. Protokol o primopredaji, na osnovu ugovora o dugoročnom izdavanju ostrva sa tvrđavom Mamula, potpisali su sredinom juna 2017. godine predstavnici države i kompanije Orascom.

Visina ugovorene investicije sa kompanijom Orascom je 15 miliona, a investicionim programom je predviđeno da će do 200 radnih mjesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom rada rizorta, odnosno da će od projekta tokom prvih deset godina država prihodovati 7,5 miliona po osnovu kombinovanih prihoda, ne računajući zakupninu.

U informaciji o stepenu napretka radova, koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dostavilo Vladi u julu, navodi se da su radovi u toku i do sada je uloženo osam miliona eura, a da će se do kraja godine investirati još pet miliona.

Izvršni direktor kompanije OHM Mamula Predrag Nenezić je početkom ove godine saopštio da su planirana ulaganja za ovu godinu 5,1 mil EUR, a za narednu 6,45 miliona. On očekuje da bi ukupna investicija trebalo da premaši 20 miliona.

Kako je ranije saopšteno iz kompanije OHM Mamula, transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula, uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, kao i uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda, osnovne su karakteristike projekta koji realizuje ta kompanija.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.