NavMenu

KOSTIĆ: U narednom periodu realno je očekivati usporavanje i pad investicija, ali ne po dramatičnim stopama

Izvor: Mina Ponedjeljak, 21.09.2020. 09:48
Komentari
Podeli
Vasilije Kostić (Foto: YouTube/screenshot)Vasilije Kostić
Realno je očekivati blago usporavanje priliva investicija u narednom periodu prije svega zbog pandemije Covid-19, ali i unutrašnje političke situacije, saopštio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Po posljednjim preliminarnim podacima, zaključno sa julom neto strane direktne investicije (SDI) su bile blizu 286 mil EUR ili preko 18% više nego u istom periodu prošle godine.

Ukupne investicije, računajući i odliv iz Crne Gore bile su, kako su kazali iz Centralne banke (CBCG), blizu 420 mil EUR, što je pad od 6,3% u odnosu na sedam mjeseci prošle godine.

To znači da se u ovoj godini manje investicija odlilo iz države.

Na pitanje kakav priliv investicija očekuju u narednom periodu, odgovor nijesu dali iz CBCG, a Kostić je Pobjedi kazao da je realno očekivati blago usporavanje, prije svega zbog pandemije Covid-19, ali i unutrašnje političke situacije.

- U datim uslovima, nerealno je očekivati jačanje tokova kapitala - priliva stranih investicija. Tako da očekujem u narednom periodu njihovo usporavanje i pad, ali ne po dramatičnim stopama - naveo je Kostić.

Nije novo, kako je podsjetio, da međunarodno kretanje kapitala, njegova dinamika i obim, primarno stoji pod uticajem dvije vrste činilaca - trenutno vladajućih opštih uslova u svijetu i interni ili unutrašnji uslovi unutar same zemlje primaoca, odnosno zemlje domaćina investicija.

- Ako ovlaš pogledamo jednu i drugu sferu uticaja, ne treba mnogo mudrosti da se zaključi kako na obje u ovom momentu presudno utiče zdravstvena kriza izazvana virusom Covid-19, a koja generiše duboku ekonomsku krizu sa i dalje neizvjesnim ishodom. Uz to, kraj se ni ne nazire i ima mnogo nepoznanica u vezi sa Covidom pa se nesigurnost održava, čak i pojačava - smatra Kostić.

To je, prema njegovim riječima, još jedan značajan potencijalno jak i negativan uticaj na tok kapitala a time i na priliv investicija u Crnu Goru.

Kada je neizvjesnost dominantna karakteristika tržišta onda, kako je ocijenio Kostić, investitori redukuju svoje aktivnosti - smanjuju ili katkad potpuno obustavljaju plasiranje kapitala.

- Imajući u vidu da je pad ekonomske aktivnosti izazvan globalnom pandemijom značajan i da je shodno tome znatno smanjen opšti nivo tražnje, realno je očekivati da to sve uspori priliv stranih investicija. Dodatno nepovoljan uticaj dolazi iz unutrašnje sfere u vidu podizanja političkih tenzija u zemlji - ocijenio je Kostić.

On smatra da to, pored već navedenog, može uticati na formiranje negativne percepcije investitora u pogledu sigurnosti investiranja i učvrstiti ih u odluci o odlaganju investiranja u zemlju.

U datim uslovima, kako je kazao, nerealno je očekivati jačanje tokova kapitala - priliva stranih investicija.

- Zbog toga očekujem u narednom periodu njihovo usporavanje i dalji pad, ali ne po dramatičnim stopama imajući u vidu da sve više sazrijeva mišljenje da će svijet morati da nauči da živi i radi sa Covidom-19, pa će i njegovo prisustvo biti nova normalnost, koja će tada manje uticati na tokove kapitala - rekao je Kostić.

On je dodao da će u svakom slučaju, kad proces usporavanja krene, a već je krenuo, on, imajući u vidu rečeno, nastaviti da se kreće još neko vrijeme u istom smjeru i neće biti naglih zaokreta.

Tačka preokreta će, kako smatra Kostić, direktno biti uslovljena rezultatima u borbi sa Covidom-19 budući da u ovom momentu on presudno utiče na smanjenje tražnje - pad ekonomske aktivnosti a time na povećanje neizvjesnosti, odnosno nesigurnosti koja je ključna u donošenju odluke o investiranju.

Dodatno će uticati i politička situacija u zemlji.

Iz CBCG su Pobjedi kazali da i dalje prvu poziciju po ulaganjima u zemlju drži Azerbejdžan, ali ne navode cifru jer bi to, kako ocjenjuju, zadiralo u prostor poslovne tajne.

- Podatak je povjerljiv jer se odnosi na manje od tri kompanije - kazali su iz CBCG.

Na drugom mjestu su kompanije iz Kine sa preko 70 mil EUR ulaganja.

Kinezi su sa te pozicije potisnuli Ruse, koji su u prošloj godini bili na drugom mjestu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.