NavMenu

Pandemija koronavirusa ugasila poslovanje velikog broja lokala - U Podgorici od marta zatvoreno 29 ugostiteljskih objekata

Izvor: Mina Ponedjeljak, 21.09.2020. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CandyBox Images/shutterstock.com)Ilustracija
Mnogi ugostiteljski preduzetnici suočili su se sa oslabljenim poslovanjem usljed pandemije koronavirusa, a od 1. marta do 15. septembra u Podgorici je zatvoreno 29 ugostiteljskoh objekata.

Smanjen broj gostiju i mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) prouzrokovale su to da su neki ugostitelji morali da zatvore svoje objekte.

Tako je od početka pandemije 1. marta do 15. septembra u Podgorici, kako je rečeno Pobjedi iz Sekretarijata za preduzetništvo, zatvoreno 29 ugostiteljskih objekata, od kojih 22 kafe-bara, četiri restorana i tri objekta brze hrane.

Vlasnik bara Skeč, Velibor Grbović, požalio se kako nije naišao na podršku nadležnih organa u smislu pomoći subvencija kako bi opstao da radi i u kriznim mjesecima. Zbog toga je, kako je kazao, lokal koji je bio kutak umjetničkim talentima, morao da zatvori svoja vrata.

- Mjere NKT-a ugasile su poslovanje 90% lokala, mislim na ljude koji se bave ugostiteljstvom i koji vole to što rade i koji su imali priču iza imena lokala, a ne šturo nošenje pića i hrane - kazao je Grbović.

Lokal Skeč, kako je objasnio, bavio se promovisanjem slikarstva, književnosti, muzike, alternativnih vidova umjetnosti.

- Samim tim, uvođenjem mjera spuštena je giljotina na već položen vrat i zapečaćena sudbina, jer svi znamo da se danas ne može kultura promovisati kako bi trebalo, ne rade pozorišta, bioskopi. Sam primjer aktuelnog FIAT-a govori o tome, pogledajte koliko je gostiju, a koji se organizuju pod pokroviteljstvom Glavnog grada pa imaju problem sa svake strane, a ne neki lokal koji pokušava da oživi takve stvari. Osuđen je na propast - rekao je Grbović.

On je dodao da je neuporediva računica poslovanja prošle godine u odnosu na tekuću.

- Onaj ko je i ostao da radi mogao je samo da zakrpi rupe. Mislim na one ljude koji su vlasnici prostora kafića i oslobođeni su plaćanja zakupa i slično. Ipak, čovjek se nada najboljem i ne predaje se tako lako, ako zna da gaji prave vrijednosti i da će se one kad-tad valorizovati, da će sve doći na svoje, kao što će i ovaj virus biti prošlost, nadam se uskoro - naveo je Grbović.

Nemanja Milošević otvorio je novi kafić umjesto nekadašnjeg Skeča. Riječ je o kultnom mjestu Pikado klubu, koji je premješten iz Tržnog centra Mall of Montenegro u centar grada.

- S obzirom na to da nijesmo radili od sredine marta do sredine maja zbog pandemije Covid-19, bili smo primorani da zatvorimo objekat poslije nekoliko godina uspješnog poslovanja. Prošla godina bila je uspješna za nas. Najteže je isfinansirati fiksne troškove koji nijesu bili mali u tom periodu, a prihod je bio minimalan nakon nastavljanja sa radom u maju - kazao je Milošević.

On dodaje da su imali pomoć od države.

- Pomoć smo dobili od države u vidu minimalnih zarada za sve zaposlene, kao i ostali ugostitelji. Nadam se da neće predložiti zatvaranje objekata, jer bi to dovelo do ekonomske propasti ugostiteljstva, a i kompletne ekonomije Crne Gore - smatra Milošević.

On je kazao da u posljednje vrijeme sve više počinje da oživljava centar grada, pa su i odlučili da presele klub. Naravno, i visina mjesečnog zakupa je i te kako uticala na tu odluku.


Kazne za ugostitelje

U skadu sa dopunam Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su donešene 2. jula, Komunalna inspekcija kontroliše ugostiteljske objekte.

Načelnik Komunalne inspekcije Branislav Radusinović, kazao je za Pobjedu da su zbog kršenja mjera propisanih naredbama nadležnog Ministarstva za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, novčano kažnjena dva ugostiteljska objekta.

- Izrečene kazne odnose se za prekršaje, nepoštovanja propisane mjere fizičke udaljenosti između stolova i nepoštovanje propisanih mjera prilikom izvođenja muzičkog programa. U tri ugostiteljska objekta kažnjeno je novčano po jedna zaposlena osoba, zbog nenošenja zaštitne maske - objasnio je Radusinović.

Komunalna inspekcija, kako je naveo, nije izrekla nijednu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti, odnosno zatvaranja ugostiteljskog objekta.


Pomoć grada

Glavni grad, prema rječima Radusinović, pomogao je ugostiteljima u kriznom periodu pandemije koronavirusa na način što im je smanjio komunalnu taksu po metru kvadratnom za korišćenje javne površine na kojoj su postavljene ljetnje bašte ispred ugostiteljskih objekata.

Skupština Glavnog grada usvojila je na posljednjoj sjednici Odluku o ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa u Podgorici.

- Uprava javnih lokalnih prihoda će odložiti poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica nastale od 1. marta ove godine. Period plaćanja biće sinhronizovan za dinamikom izmirenja poreza na dohodak fizičkih lica, u skladu sa zakonom - navodi se u odluci.

(Foto: Dizfoto/shutterstock.com)
Poreski obveznici zahtjev za odlaganje plaćanja sa iznosom obračunatog prireza porezu na dohodak fizičkih lica dostavljaju Upravi javnih lokalnih prihoda putem pošte ili na e-mail adresu uljp@podgorica. me.

Takođe, odlukom je omogućeno i umanjenje iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnje bašte, zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata koji se mogu izmještati sa jednog mjesta na drugo - slobodnostojeća vitrina, pokretna tezga, zabavni park, i za promotivne svrhe, za period u kojem stranke nijesu koristile prostor na javnoj površini, počev od 5. marta.

- Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice oslobodila je plaćanja zakupnine na period od 90 dana, zakupce koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, osim onih zakupaca koji mogu neometano da obavljaju redovne djelatnosti - navodi se u odluci.

U uslovima uzrokovanim pandemijom bolesti Covid-19 nastale su drastične promjene u gotovo svim privrednim djelatnostima, kako na strani ponude tako i na strani potražnje.


Ogromni gubici u turizmu

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazali su za Pobjedu ranije da je sektor turizma, kao izuzetno ranjiva djelatnost na vanredne i nepredvidive okolnosti, pretrpio ogromne gubitke u poslovanju.

- Država je objavila javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za turizam i ugostiteljstvo, što predstavlja početak implementacije definisanih kratkoročnih mjera - kazali su iz tog Vladinog resora.

Kako su objasnili, za ostvarivanje prava na subvencionisanje kamate zainteresovane osobe, pored ostalih uslova, moraju imati zaključen ugovor o namjenskom kreditu za turizam i ugostiteljstvo sa poslovnom bankom ili Investiciono-razvojnim fondom, kao i ugovor o reprogramu postojećeg namjenskog kredita za turizam i ugostiteljstvo sa grejs periodom do 24 mjeseca.

Prethodni uslov je, kako su dodali iz Ministarstva, da korisnik ne smije imati neizmirenih poreskih obaveza dospjelih do kraja februara ove godine.

Nakon pribavljanja potrebne dokumentacije, koja je precizirana javnim pozivom, Ministarstvo održivog razvoja i turizma donosi rješenje kojim odlučuje o zahtjevu.

- Korisnici čiji zahtjevi budu usvojeni dužni su da shodno mjesečnom planu otplate kredita obave plaćanje iznosa kamate za prethodni mjesec i dostave Ministarstvu izvod o prenosu sredstava preko banke, kao i da dostave dokaz da su evidentirali dospjele poreske obaveze kod Poreske uprave (PU), nakon čega će Ministarstvo održivog razvoja i turizma na račun korisnika uplatiti iznos mjesečne kamate za vrijeme trajanja grejs perioda - poručili su iz Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.