Izvor: Tanjug | Petak, 18.09.2020.| 11:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nevladine organizacije traže da se poništi saglasnost za izgradnju mHE Crnja u Kolašinu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Nekoliko ekoloških nevladinih organizacija u Crnoj Gori danas je Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine podnijelo zahtjev za poništavanje ekološke saglasnosti za izgradnju male hidroelektrane Crnja u opštini Kolašin, koja je izdata prije 10 godina.

Nevladine organizacije Eko-tim, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Parkovi Dinarida, Green Home i WWF Adria su navele da je važeća saglasnost za izgradnju male hidroelektrane na vodotoku Crnja izdata 1. februara 2011. godine, da projekat još nije realizovan, kao i da je u međuvremenu to područje proglašeno Parkom prirode Komovi.

Zato smatraju da postojeću saglasnost treba poništiti, prenosi CdM.

Napominju da proglašenje područja parkom prirode menja sve ekološke i ekonomske parametre i da se zato važeća ekološka saglasnost može smatrati zastarelom i da propisane mere zaštite nisu relevantne.

Ako se saglasnost ne poništi, navode da realizacija ovog projekta može značajno uticati na hidrologiju i morfologiju reke i rečnih staništa, sprečavanje migracije zaštićenih i drugih vrsta, poremećaj u protoku sedimenta, promene ekološkog režima protoka, kao i promene u sezonskim ciklusima poplava i druge negativne uticaje na kopnene vrste i staništa.

Smatraju i da bi nastavak realizacije projekta izgradnje male hidroelektrane prema zastareloj saglasnosti bilo bi protivpravno jer je, kažu, u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode i odlukom o proglašenju Parka prirode Komovi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.