NavMenu

Za bolju robnu razmjenu regiona potreban razvoj željezničkog saobraćaja

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.09.2020. 16:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: A. and I. Kruk/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović održao je danas, 17. septembra, sastanak sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice u Beogradu Matejom Zakonjšekom na kojem su predstavljeni planovi rada Sekretarijata i napravljen osvrt na do sada urađeno u okviru Prometne zajednice.

Kako je istakao ministar Mitrović, Transportna zajednica za BiH je izuzetno važan regionalni partner, a u prilog tome govori već potpisan Ugovor o Prometnoj zajednici, saopšteno je iz restornog ministarstva.

- Razvoj i povezivanje zemalja u okruženju i zapadnog Balkana znači bolji život građana, ali i bolju poziciju naše zemlje na putu ka evropskim integracijama. Takođe, izgradnja i sigurnost puteva, kao i ulaganje u željeznički saobraćaj, uklanjanje nefizičkih barijera za efikasniji i brži prelazak granica, prioriteti su BiH i Transportne zajednice. Svе to doprinijet ćе boljеm povеzivanju rеgiona, što je od velikog značaja ukoliko žеlimo da sе razvijamo i da našе еkonomijе idu naprijеd - naglasio je ministar Mitrović.

Sagovornici su se složili da će ulaganje u željeznički saobraćaj direktno utjecati na ekonomski razvoj zemalja regiona.

- U Transportnoj zajednici se radujemo nastavku dobre saradnje sa BiH. Nastavit ćemo da podržavamo realizaciju infrastrukturnih projekata kako bismo bolje povezali zemlje regiona sa Evropskom unijom. Politička volja u EU postoji, stoga očekujemo konkretne rezultate ministarskog sastanka 26. oktobra i samita Zapadni Balkan – EU u novembru. Današnji susret prilika je da razgovaramo o zajedničkim prioritetima, a to su modernizacija bosanskohercegovačkih cesta i poboljšanje sigurnosti na cestama te uspostavljanje i razvoj željezničkog saobraćaja kako bi se poboljšala robna razmjena u regionu, što će direktno utjecati na ekonomski razvoj. Od posebnog značaja su investicije u Koridor 5C te mostove Svilaj i Gradiška - istakao je direktor Zakonjšek.

Ovo je prva zvanična posjeta direktora Zakonjšeka Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, odnosno Bosni i Hercegovini od kako je novi direktor stupio na dužnost 1. avgusta 2020. godine.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.