NavMenu

Granice Evropske unije i dalje zatvorene za državljane Crne Gore

Izvor: Cafe Del Montenegro Četvrtak, 17.09.2020. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)
Državljani Crne Gore i dalje zbog pandemije neće moći da bez ograničenja putuju u zemlje Evropske unije, zaključili su juče bez rasprave ambasadori članica EU.

Za sada ostaje nepromijenjen spisak zemalja čiji građani i dalje moraju u karantin ili da obave test za koronavirus - rekli su zvaničnici upućeni u odluku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika EU (COREPER).

Prema toj odluci i za građane Srbije će restrikcije putovanja u EU ostati na snazi do kraja mjeseca.

Glavni kriterijum da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama je da u posljednjih 14 dana broj oboljelih ne prelazi 16 na 100.000 stanovnika.

U Crnoj Gori juče je potvrđeno još 230 novih slučajeva koronavirusa. Ukupan broj aktivnih slučajeva Kovid-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 2.401, odnosno 381 na 100.000 stanovnika.

EU zasad dopušta da u Uniju putuju državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tunisa i Urugvaja - zemalja za koje se smatra da su epidemiološki bezbjedne.

Odluka Komiteta ambasadora stalnih predstavnika članica EU nije pravno obavezujuća za članice Unije, od kojih svaka posebno može donijeti odluku o tome čijim državljanima će odobriti dolazak na svoju teritoriju.

Restrikcije putovanja mogle bi se ukinuti najranije krajem septembra.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.