NavMenu

Solarna elektrana isplati se za šest, sedam godina, ili ranije - Kompanija Noleko nudi rješenja za privredu

Izvor: eKapija Petak, 11.09.2020. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Ulaganje u solarne elektrane vremenski se isplati za šest, sedam godina. Uz dobijanje određenih podsticaja u vidu povraćaja dela uloženog novca, investicija se može isplatiti i u kraćem roku. Za firme je posebno isplativo kada koriste krovove na svojim objektima, jer je tada ulaganje još manje - kaže u razgovoru za eKapiju Saša Luković, elektroinženjer i menadžer prodaje kompanije Noleko, članice Naučno–tehnološkog parka Čačak.

On dodaje da danas postoje podsticajni vidovi finansiranja, gdje dio odobrenih bespovratnih sredstava pokriva 100% iznos kamate i na taj način se podstiče izgradnja ove vrste energetskih objekata.

Kompanija Noleko, kako kaže naš sagovornik, posjeduje licencu za snabdijevanje električnom energijom izdatu od Agencije za energetiku Republike Srbije. Ovo znači da klijente, koji najčešće imaju pogone i proizvodnju, mogu da snabdijevaju električnom energijom, ali i da otkupljuju višak električne energije proizvedene u solarnoj elektrani.

- Naši klijenti su uglavnom proizvodne firme čiji troškovi za električnu energiju nisu mali. U tom smislu, postoji veliko interesovanje za ulaganje u proizvodnju električne energije iz energije sunca. U ovom trenutku imamo šest ugovorenih elektrana ukupne instalisane snage oko 1.000 kWp. Kod nas se naročito isplate paketi usluga u kojima višegodišnjim ugovorom garantujemo snabdijevanje električnom energijom sa uštedom u odnosu na postojeći trošak koji klijent ima. Uz to idu izgradnja solarne elektrane na lokaciji potrošnje i otkup kompletnog viška električne energije.

Osim solarnih elektrana, Noleko razvija sistem hibridnih panela koji služi za proizvodnju električne energije i, ujedno, za zagrijavanje vode. Princip rada je da se poluprovodnički elementi hlade sa ciljem podizanja produktivnosti, a toplota koja se na taj način prikuplja koristi se dalje.

- Za ovakav pravac razvoja opredijelili smo se zato što smatramo da je podizanje nivoa energetske efikasnosti i obezbjeđivanje obnovljivih izvora energije način da se smanji zagađenje planete. Prvi prototip je već na testiranju a radi se i na razvoju drugih. Cilj nam je da na tržište izbacimo visokokvalitetan proizvod koji će moći da koriste različite kategorije potrošača - dodaje Luković.

Solarne elektrane koriste energiju sunca, koja se u fotonaponskim panelima pretvara u električnu energiju. Na taj način dobijena električna energija u formi je jednosmjerne struje koja se u inverterima pretvara u naizmjeničnu struju. Tako transformisana i bez bilo kakvih izmjena na postojećim instalacijama, električna energija se koristi za različite namjene u industriji i u domaćinstvima.

Milica Banović
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.