NavMenu

Manje gužve na šalterima - Sve više građana koristi eUpravu

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 07.09.2020. 10:23
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Prema ranijem istraživanju Ministarstva javne uprave (MJU) šest od deset građana se prije odlučivalo za direktan kontakt sa raznim službama nego za elektronske usluge koje ovo ministarstvo obezbjeđuje putem portala eUprava. Ipak, situacija sa pandemijom korona virusa pokazala je da se ovaj tradicionalan način komunikacije može zamijeniti elektronskim, pa je broj zahtjeva za usluge na portalu eUprava povećan za 26%.

- Pandemija je promijenila tok digitalne transformacije, ne samo u Crnoj Gori, nego u cijelom svijetu, a građane podstakla da u što većoj mjeri koriste elektronske servise. Iskustvo nam je pokazalo da tamo gdje su građani upućeni na elektronski način komunikacije, da takvi servisi funkcionišu. Ovdje, prije svega, mislimo na servise Ministarstva zdravlja, Ministarstva javne uprave, Ministarstva prosvjete i Ministarstva unutrašnjih poslova. Građani ne treba da troše svoje vrijeme na šalterima, ako to mogu završiti elektronskim putem - kazali su za Pobjedu iz MJU.

Na pitanje da li portal može uspješno zamijeniti direktnu komunikaciju sa različitim službama, iz MJU odgovaraju potvrdno. Podsjećaju da je portal razvijen prije devet godina kao svojevrstan elektronski šalter državne uprave za fizička i pravna lica, kao i unutar samih organa uprave, jer kroz ovaj servis građani i privreda, brzo, jednostavno i efikasno mogu ostvarivati svoja prava i obaveze.

- Na portalu eUprave dostupni su brojni servisi državnih organa i korisne informacije o uslugama koje građani mogu ostvariti od kuće, bez direktnog kontakta i odlaska na šalter, a portal eUprave je prilagođen i za korišćenje putem mobilnih telefona - kažu iz MJU.


597 usluga na portalu

Brojni su servisi koje građani mogu koristiti, jer samo portal eUprave pruža 597 usluga u nadležnosti 51 institucije, od čega je 188 elektronskih, a 409 informativnih usluga. Fizičkim licima je obezbijeđeno 219, a pravnim 356 servisa. Tako je preko eUprave moguće dobiti izvod iz kaznene i prekršajne evidencije te se prijaviti za polaganje stručnog ispita u državnim organima. Portal između ostalog omogućava podnošenje zahtjeva za izdavanje licenci za rad auto škola i predškolskih ustanova, kao i za izdavanje saglasnosti na programe i projekte nevladinih organizacija.

- Istraživači i naučni radnici u Crnoj Gori preko portala eUprava mogu podnijeti zahtjeve za sufinansiranje različitih istraživanja koje organizuje Ministarstvo nauke. Putem portala je moguće podnijeti i zahtjev za izdavanje potvrde o rezidentnosti u poreske svrhe, o izmirenim poreskim obavezama kao i ostvariti i druge usluge u nadležnosti Poreske uprave. Tu su i elektronske usluge drugih organa, prije svega, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Uprave za nekretnine - kažu iz MJU.


Novosti

Kreiranjem novih 17 usluga u prethodnom kvartalu, između ostalog, nevladinim organizacijama je data mogućnost da podnesu zahtjev za kopije dokumentacije, kompanijama je omogućen upis u carinski registar, dok je Fond zdravstva obezbijedio mogućnost dobijanja šifre (PIN-a) za korišćenje portala eZdravlje.

I pored brojnih servisa koji su već implementirani, iz MJU priznaju da postoji još mnogo prostora za uspostavljanje novih. Na tome će, kako navode nastaviti da rade jer im je cilj da obezbijede što više elektronskih servisa kojima će olakšati život građanima.

Kako neke od usluga i dalje zahtijevaju prilaganje skeniranih potvrda, kažu da im je prvi zadatak da ih unaprijede tako što će ih povezati sa jedinstvenim sistemom za elektronsku razmjenu podataka. Tako će informacije razmjenjivati po službenoj dužnosti, pa neće biti potrebno da se prilažu dokumenta koje izdaju drugi državni organi. Na taj način su, kako navode, uspjeli da sa Ministarstvom prosvjete realizuju elektronski upis u vrtiće i škole.

- Ove godine pokrenuli smo razvoj eServisa koji će svim organima državne uprave omogućiti kreiranje u potpunosti zaokruženih eUsluga. Prije svega, radi se o jedinstvenim sistemima za naplatu administrativnih taksi i e-identifikaciju korisnika. Na taj način omogućiće se elektronsko plaćanje administrativnih taksi, pa će građani pored e-identifikacije, prilaganja i digitalnog potpisivanja dokumenata i zahtjeva, moći platiti takse na jednom elektronskom mjestu - kažu iz MJU za Pobjedu najavljujući i uslugu elektronske registracije preduzeća koju pripremaju sa Savjetom za konkurentnost.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.