Izvor: Energetski portal | Petak, 04.09.2020.| 13:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koliko je ilegalno odlaganje plastičnog otpada kao vid kriminala opasno?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)
Novi izvještaj Interpola otkriva povećanje ilegalnih pošiljki i kriminalnih aktivnosti širom globalnih ruta za trgovinu plastičnim otpadom. WWF poziva na globalnu saradnju u rješavanju svjetske krize prouzrokovane plastičnim otpadom.

Ogromna količina plastičnog otpada u cijelom svijetu je otvorila vrata kriminalnim mrežama. Novi izvještaj Interpola pokazuje porast kriminala u globalnom sektoru plastičnog otpada, povezan sa ilegalnom trgovinom i ilegalnim postupanjem sa otpadom.

Otkrivene su ilegalne pošiljke na prekoregionalnim i unutarregionalnim putevima trgovanja plastičnim otpadom. To je podstaklo WWF da pozove na globalno djelovanje vlada, agencija za provođenje zakona, preduzeća i potrošača.

Interpol je istakao upletenost kriminalnih mreža u trgovinu plastičnim otpadom, ilegalnim preusmjeravanjem pošiljki i neovlašćenim metodama upravljanja otpadom. Razmjere lošeg upravljanja plastičnim otpadom su dalekosežne uključuje najmanje 52 od 257 trgovačkih puteva koje je analizirao Interpol.

- Kriminalne aktivnosti vezane za plastični otpad predstavljaju rastuću prijetnju, a osnovni problem je u nemogućnosti upravljanja upotrebom plastike i njenom proizvodnjom. Svjedoci smo uticaja plastičnog zagađenja na morske ekosisteme, a sada i njegovih kriminalnih posljedica. Sistemske promjene i veća odgovornost predstavljaju jedini način za rješavanje krize koja nadilazi nacionalne granice. Pozivamo svjetske čelnike da se udruže i naprave sveobuhvatni sporazum o rješavanju zagađenja morskom plastikom - rekao je Eirik Lindebjerg, rukovodilac WWF-ovog tima za pitanja plastike.

Kina je decenijama predstavljala lako rješenje za odlaganje plastičnog otpada zemalja, primajući pola svjetskog plastičnog otpada. Nakon odluke za ograničenje uvoza plastičnog otpada u 2018. godini, preusmjeravanje pošiljaka preplavilo je alternativne države, otvorivši vrata oportunističkom kriminalu. Azijske zemlje u razvoju, posebno one sa ograničenim kapacitetom upravljanja otpadom i sprovođenjem zakona, postale su nova mjesta za skupljanje svjetskog otpada.

Međunarodne mjere za plastični otpad na globalnom nivou stupaju na snagu od 2021. godine prema Bazelskoj konvenciji. Ipak, Interpol je naglasio potrebu za hitnim rješavanjem problema plastičnog otpada, nakon što je dokazano da su kriminalci iskoristili promjene propisa u svoju korist u poslednjih nekoliko godina.

- Globalno zagađenje plastikom jedna je od najvećih ekoloških prijetnji današnjice, a njegova ispravna regulacija i upravljanje su od presudnog značaja za globalnu ekološku sigurnost - rekao je predsjednik savjetodavnog odbora za zaštitu životne sredine i sprovođenje Interpola, Kalum Mekdonald, koji je ujedno je izvršni direktor Škotske agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

Nakon poziva Interpola na pojačanu međunarodnu i međuagencijsku saradnju u sprovođenju zakona, WWF je dao niz preporuka potrebnih u međunarodnom dogovoru vlada:

a) Ubrzati pregovore o globalnom pravno obavezujućem sporazumu, sa jasnim nacionalnim akcijskim planovima i propisima, uključujući podršku upravljanju otpadom u zemljama s niskim prihodima.

b) Ojačati postojeće mehanizme poput ukidanja plastike za jednokratnu upotrebu, poboljšati domaći kapacitet recikliranja na razvijenim tržištima i rješavati nedostatke u upravljanju otpadom u ekonomijama u razvoju.

c) Osmisliti i povećati ekološki prihvatljive alternative plastici.

d) Uložiti u istraživanja i izgradnju kapaciteta za pojačani nadzor i primjenu plastičnog otpada.

Sada je pravi trenutak za sveobuhvatni globalni dogovor povodom rješavanja izvora plastičnog zagađenja. Gotovo dva miliona ljudi širom svijeta potpisalo je peticiju WWF-a, pozivajući njihove vlade da uspostave pravno obavezujući globalni sporazum za rješavanje zagađenja morskom plastikom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE