NavMenu

Interpol upozorava na alarmantan rast ilegalne trgovine plastičnim otpadom

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 31.08.2020. 08:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Maurice Angres)Ilustracija
U poslednje dvije godine, primijetan je alarmantan rast u ilegalnoj trgovini plastičnim otpadom širom svijeta, upozorava najnoviji izvještaj Interpola "Strateška analiza rastućih kriminalnih trendova na svetskom tržištu plastičnog otpada od januara 2018". Ni nasilje koje se obično povezuje sa organizovanim kriminalom nije isključeno, upozoravaju autori izvještaja, navodeći primjer gradonačelnika malog francuskog grada koji je ubijen kada je pokušao da spriječi bacanje ilegalnog otpada u svojoj opštini.

Zasnovan na otvorenim izvorima i podacima obavještajnih službi iz 40 zemalja, izvještaj ukazuje na ilegalno preusmjeravanje pošiljki, neovlašćene metode upravljanja otpadom, nezakonitu registraciju otpada, kao i povećanje broja deponija i ilegalnih spalionica otpada u Evropi i Aziji. Primijetna je veza između kriminalnih mreža i legalnih biznisa koji se koriste kao pokriće za ilegalne operacije sa kriminalcima koji često pribegavaju finansijskom kriminalu i krivotvorenju dokumenata.

Teškoće u tretiranju i monitoringu plastičnog otpada otvorile su vrata oportunističkom kriminalu u sektoru plastičnog otpada, ističu autori izvještaja podsjećajući da je prošlog maja Malezija započela proces vraćanja skoro 4.000 tona plastičnog otpada u 13 zemalja. Ovaj korak tumači se kao znak odlučnosti Malezije da izađe na kraj sa ilegalnom trgovinom plastičnim otpadom.

Plastični otpad se šalje u Maleziju uglavnom iz Evrope i Severne Amerike, jer je 2018. Kina zatvorila vrata za uvoz kako bi sačuvala svoju životnu sredinu od zagađenja plastikom. Direktor Interpolovog Nacionalnog centralnog biroa u Kini Daqi Duan kaže da je kineska vlada posvećena borbi protiv kriminala u oblasti plastičnog otpada.

- Poslednjih godina promijenili smo propise kako bismo sproveli ovu borbu, uspostavili jače administrativne procedure i pokrenuli nacionalnu kampanju. Pozivamo svjetsku zajednicu da radimo zajedno na granicama i da iskoristimo međunarodne platforme poput Interpola u označavanju naše kolektivne odgovornosti i postizanju zajedničkog cilja da ostavimo čistu, lijepu planetu za buduće generacije - kaže Duan.

Zagađenje plastikom jedna je od najvećih prijetnji za planetu danas, smatra predsjednik savjetodavnog odbora za zaštitu životne sredine Interpola Calum MacDonald koji je istovremeno i izvršni direktor Škotske agencije za zaštitu životne sredine.

- Pravilno upravljanje plastičnim otpadom je od ključne važnosti za svjetsku ekološku bezbjednost. Interpolov izvještaj ukazuje na hitnu potrebu da se utvrdi kako kriminalci istražuju nove i već postojeće ranjivosti na tržištu, sa pozivom da se pojača pravna akcija na oba nivoa, uvoza i izvoza - ističe MacDonald.

Interpolov tim radi sa stručnim agencijama u 194 zemlje kako bi detektovali kriminal u ovoj oblasti i razotkrili grupe koje stoje iza njega. Interpol poziva na pojačanu međunarodnu saradnju na monitoringu ovog kriminala, ističe da je neophodno ranije skeniranje rizika, kao i sprovođenje finansijske istrage i obavještajnih operacija.

M. D.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.