NavMenu

Banke u julu odobrile kredite u iznosu od 68,3 mil EUR - Najviše pozajmica za održavanje likvidnosti

Izvor: Mina Utorak, 25.08.2020. 11:57
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Raten-Kauf)
Privrednici, preduzeća i Vlada od banaka su u julu uzeli 68,3 mil EUR kredita, od čega je 56 miliona dobijeno za likvidnost, pokazali su podaci Centralne banke.

Prema tim podacima, građani su iz banaka istovremeno uzeli kredite vrijedne 21,9 mil EUR, što je duplo manje nego u julu prošle godine, pišu Vijesti.

Privreda je u julu uzela kredite vrijedne 32 mil EUR, pet miliona manje nego u istom periodu prošle godine. Vlada i njene institucije su od domaćih banaka uzele 30 mil EUR, a u julu prošle godine ta suma je iznosila svega 132.000 EUR.

Druge finansijske institucije su od banaka u julu pozajmile 6 mil EUR, dok u istom periodu prošle godine nijesu imale pozajmica.

Uporedni podaci pokazuju da privreda, ali i državni budžet i Vladine institucije u periodu krize usljed pandemije koronavirusa, imaju povećane zahtjeve prema bankama za odobravanje kredita za održavanje tekuće likvidnosti usljed pada prometa.

Kod drugih vrsta kredita postoji značajno manje interesovanje.

U julu prošle godine privreda je od banaka uzela 21,2 mil EUR kredita za likvidnost. Od tog iznosa, krediti uzeti s rokom vraćanja do godinu iznosili su 15,8 mil EUR, a 5,3 miliona je imalo rok vraćanja duži od 12 mjeseci. To znači da je 75% kredita za likvidnost uzeto na rok otplate do 12 mjeseci.

Od 56 mil EUR vrijednih kredita uzetih za likvidnost u julu, s rokom vraćanja do 12 mjeseci je svega 9,8 mil EUR, a 46,2 miliona na duži rok otplate. Sada svega 17% uzetih kredita za ovu namjenu ima rok vraćanja do 12 mjeseci.

Ti podaci ukazuju ne samo da je skoro utrostručena potreba privrede za kreditima za održavanje likvidnosti, već i da kompanije nijesu sposobne da te kredite vraćaju u kratkom roku. To što privrednici sada i za kredite za održavanje likvidnosti traže duže rokove otplate, ukazuje na njihovo očekivanje da će kriza trajati znatno duže.

Prosječna efektivna kamatna stopa privredi za kredite za likvidnost odobrene u julu iznosi 4,31%, dok je u istom mjesecu prošle godine bila 4,48%. To pokazuje da postoji blagi pad kamatnih stopa i da banke ne koriste postojeću situaciju za podizanje cijena usluga.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.