NavMenu

Kvalitetan kadar glavni uslov za razvoj bilo koje industrije - Riješiti sve barijere u IT sektoru i ojačati tržište, pa ga tek onda otvoriti

Izvor: Mina Utorak, 18.08.2020. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Zakoni o inovacionoj djelatnosti i o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, koje je Skupština usvojila krajem jula, pravo su osvježenje kada je riječ o podsticajima za IT industriju, smatra osnivač kompanije Bild studio, Tarik Zaimović.

- Sigurno je da su podsticaji došli u pravo vrijeme, jer će nam kao kompaniji značiti da nastavimo sa razvojem i investicijama u narednoj godini - kazao je Zaimović za Dnevne novine, ističući da ne može a da ne pohvali rad, pozitivnu energiju i nadu koje je Ministarstvo nauke unijelo u cijelu IT zajednicu.

Kompanija Bild studio na tržištu Crne Gore posluje deset godina, a specijalizovana je za razvoj softverskih rješenja, brendinga i dodatnih usluga koje omogućavaju digitalnu transformaciju i razvoj poslovanja njihovih klijenata.

- Ukoliko zakon koji predlaže Ministarstvo nauke bude implementiran na pravi način, ovo će biti najbolji podsticaj za IT industriju od kad radim u njoj. Zakon je sveobuhvatan i pruža mogućnosti da se postojeće IT firme dodatno razvijaju, podstiče ih na razvoj i inovacije, dok svakom novom igraču koji želi da se oproba u IT industriji daje vjetar u leđa, koji je presudan u ranoj fazi formiranja preduzeća - rekao je Zaimović.

Najbolji dio zakona je taj što nije namijenjen samo IT kompanijama, već i onima iz drugih sektora, koji, kako je rekao, primjenom informacionih tehnologija mogu da stvore dodatnu vrijednost ili inoviraju, a da ih to ništa ne košta.

- Ovim dokumentom dobijaju mogućnost da dio poreza na dobit preusmjere na investiciju u inovativni segment poslovanja. Ovim se stvara ogroman prostor za lokalne investicije od velikih kompanija, tako da svi imaju interes, čime se stvara kompletno nov eskosistem za progresivni razvoj - ocijenio je Zaimović.

Ključno je, kako smatra, da privrednici i ostali koji žele da se bave preduzetništvom prepoznaju i iskoriste šansu.

- Jedino što me brine je to što IT industrija u Crnoj Gori nije dovoljno razvijena. Ukoliko ove podsticaje iskoriste strane kompanije koje imaju jednaka prava, ali i ne isti doprinos kao lokalne, možemo doći u situaciju da i ovako nerazvijen IT sektor bude potpuno urušen - upozorio je Zaimović.

Razumljivo je, kako je dodao, to da evropski zakoni ne dozvoljavaju protekcionizam i da Crna Gora ne može da izglasa zakon koji ne pruža svima iste mogućnosti.

- Međutim, smatram da je ključno prvo riješiti sve barijere koje ima IT sektor, ojačati tržište, pa ga tek onda otvoriti. Jedino tako eliminišemo rizike koji mogu biti kobni - ocijenio je Zaimović.

Strane kompanije, kako je kazao, ne razvijaju IT industriju, već naprotiv one razvijaju IT industriju zemalja odakle dolaze.

- Glavni prihodi i profit od stranih kompanija ostaju u zemljama njihovog osnivanja, dok na drugoj strani "odvode" najbolji kadar koji je lokalna IT industrija godinama gradila. Kvalitetan kadar je elementarni uslov za razvoj bilo koje industrije - naveo je Zaimović.

Deficitarnost kadra je, prema njegovim riječima, trenutno najveća barijera u poslovanju.

- Pokazalo se da obrazovni sistem, u našem kontekstu, ima značajan broj propusta. Ne prati trendove, nije usklađen sa privrednom potražnjom i nije u stanju, ni kvantitativno ni kvalitativno, da ispoštuje minimum normi neophodnih za razvoj IT industrije - rekao je Zaimović.

Time se teret edukacije sa akademskog sektora, kako je dodao, prebacuje na firme, koje su primorane da same školuju i kreiraju kadar.

- Kao kod svake kvalitetne edukacije, u pitanju je spor i izuzetno skup proces, gdje dolazimo u situaciju da kreiramo ambijent nelojalne konkurencije u pogledu zapošljavanja kadrova što je potpuno suprotno od onoga što želimo da postignemo sa ograničenim i vrijednim resursima - kazao je Zaimović.

On je dodao da je, ipak, optimističan da će IT kompanije konačno krenuti da se udružuju, jer je to dobar način da se razvije poslovanje, te samim tim stvore za cijelu zajednicu bolji uslovi za život.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.