NavMenu

Prijave za IPARD do 19. avgusta - Poljoprivrednicima podrška do 70% ukupne investicije

Izvor: eKapija Petak, 14.08.2020. 08:43
Komentari
Podeli
(Foto: g-stockstudio/shutterstock)
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podsjeća poljoprivredne proizvođače da do 19. avgusta mogu konkurisati na drugi IPARD javni poziv za podršku investicijama u primarnu proizvodnju, kroz koji mogu ostvariti bespovrtanu podršku u iznosu od 60 do 70% ukupne investicije.

Shodno javnom pozivu objavljenom 20. februara, prvobitni rok za dostavljanje aplikacija bio je 19. maj. S obzirom na situaciju izazvanu pandemijom Covid-19 u kojoj su potencijalni korisnici mogli imati poteškoća u sakupljanju obimne neophodne dokumentacije, Ministarstvo je produžilo trajanje javnog poziva kako bi ostavilo dovoljno vremena i prostora korisnicma da kvalitetno spreme projekte i uspješno konkurišu.

- Dosadašnje interesovanje proizvođača je ohrabrujuće. Za aplikacije koje su već pristigle na adresu Ministarstva radi se administrativna i terenska kontrola, nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora - saopšteno je iz Ministarstva.

Poljoprivrednicima je kroz ovaj javni poziv na raspolaganju novih 12,3 mil EUR bespovratne podrške, iz EU fondova i nacionalnog budžeta.

- Registrovana poljoprivredna gazdinstva kroz ovaj poziv mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000 EUR do 500.000 EUR, i ostvariti podršku od 6.000 pa do 350.000 EUR - ističu iz Ministarstva.

Osnovna bespovratna podrška je 60% od prihvatljive investicije. Za mlade farmere (do 40 godina), podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije.

- Kroz ovaj javni poziv podržava se sektor proizvodnje mlijeka, mesa, jaja, zatim sektori voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, kao i sektori ribarstva i akvakulture. Proizvođači mogu izgraditi ili rekonstruisati objekat, nabaviti opremu, mehanizaciju, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, izgraditi sistem navodnjavanja - navodi se u saopštenju.

Takođe, podržava se nabavka protivgradne mreže i mreže za zaštitu od ptica, sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u konsolidaciju i poboljšanje zemljišta.

- Pozivamo sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da daju svoj maksimalan doprinos tako što će dostaviti kompletnu dokumentaciju prilikom apliciranja, kako bi se ubrzao proces odobravanja i ugovaranja podrške, a time i realizacija planiranih investicija - zaključuje sa u saopštenju Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.