NavMenu

IRF barskim privrednicima plasirao 63 mil EUR - Uspješno realizovani projekti u zdravstvu, turizmu, trgovini i poljoprivredi

Izvor: Mina Četvrtak, 13.08.2020. 13:38
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Investiciono razvojni fond (IRF) je u posljednje tri i po godine barskim privrednicima plasirao 63 mil EUR, dok je u ovoj godini u privredu grada uložio oko 22 mil EUR, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije, Zoran Vukčević.

Vukčević je prilikom posjete barskim privrednicima u srijedu kazao da su vidjeli uspješno realizovane projekte iz različitih oblasti u dijelu zdravstvenih usluga, privredne proizvodnje, trgovine i turizma.

- To su sve projekti koji su na ponos ne samo Bara, nego i cijele Crne Gore i realizovani su velikim požrtvovanjem njihovih tvoraca, uz podršku Opštine Bar i IRF-a - rekao je Vukčević, prenosi Infobiro.

On je podsjetio da IRF nudi značajna finansijska sredstva po najpovoljnim uslovima koji su dostupni na crnogorskom tržištu.

Pod 39 kreditnih linija, koliko ih IRF nudi, obuhvaćene su sve djelatnosti, kao i sve vrste preduzeća - od individualnih poljoprivrednih do onih najvećih koja čine kičmu crnogorske ekonomije.

- Naša ulaganja govore o tome da IRF, uz veliku podršku i požrtvovanje Opštine Bar, otvara vrata za budući period, jer ćemo, siguran sam, zajedno biti u prilici da promovišemo još mnogo dobrih projekata, prije svega iz oblasti turizma, ali i poljoprivrede - poručio je Vukčević.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, kazao je da je zadovoljan postojanjem brojnih uspješnih priča barskih privrednika koji su dobili podršku od IRF-a.

- Ono što me posebno raduje je to što je disperzija plasmana kreditnih sredstava zaista zastupljena u Baru. Bili smo u prilici da posjetimo privrednike koji se bave uslužnim djelatnostima, proizvodnjom, poljoprivredom, kao i one poljoprivrednike koji posluju u oblasti turizma - naveo je Raičević.

Prema njegovim riječima, potvrđuje se da barska privreda jeste snažna i da će kroz saradnju sa IRF-om i uz podršku Opštine moći da se izbori sa evidentnim posljedicama ekonomske krize.

Hotel rizort Ruža vjetrova je, prema riječima njegovih predstavnika, veoma pogođen pandemijom koronavirusa. Predsezona faktički nije ni postojala, dok je početak sezone bio veoma loš.

Predstavnik tog hotela, Miloš Golubović, kazao je da Ruža vjetrova ima ambiciozne investicione projekte, koji su već jednim dijelom započeti.

- Tako da ćemo u prvoj fazi podići kapacitete smještajnih jedinica za novih 70, a u novoj fazi za čak 300 jedinica. U tom dijelu se nadamo saradnji sa IRF-om, posebno sa trećim pakatom mjera, koji podrazumijeva veoma povoljne uslove za finansiranje ove vrste projekata - objasnio je Golubović.

On je dodao da su sa Fondom već imali nekoliko uspješnih projekata koje su lijepo okončali, a koji su bili vezani za proširenje kapaciteta, prvenstveno kupališta.

- Sa druge strane bih pohvalio i saradnju sa lokalnom samoupravom i kompanijom Regionalni vodovod i izrazio zadovoljstvo posebno povodom završetka prvog dijela infrastrukturnih projekata u Dobrim Vodama, koji se tiču razvoja vodovodne i kanalizacione mreže - rekao je Golubović.

Njegov kolega iz hotela Kalamper, Elvir Kalamperović, kazao je da se nada poboljšanju ostatka turističke sezone, ali i nastavku saradnje sa IRF-om.

- Već dobre tri godine sarađujemo sa IRF-om. Bili su tu kada nam je bilo najpotrebnije, a i mi ispoštujemo naše obaveze prema njima i to zaista funkcioniše savršeno - rekao je Kalamperović.

On je dodao da rade na renoviranju skoro deset godina starog hotela koji će uskoro biti završen, takođe uz podršku IRF-a.

Finansijski direktor preduzeća Euromix, Enes Banda, saopštio je da je podrška IRF-a izuzetno značajna i za poslovanje te kompanije, prevashodno u domenu održavanja likvidnosti za tekuće poslovanje.

- Sredstva od IRF-a smo dobili u momentu bila su nam izuzetno značajna da sačuvamo likvidnost i zadržimo kontinuitet u poslovanju. Zahvaljujući tim sredstvima prebrodili smo neizvjestan period u periodu pandemije i danas već možemo da kažemo da nam novac koji smo uložili omogućava da nesmetano poslujemo - kazao je Banda.

Velika ulaganja u neizvjesnom periodu čekaju i Tomislava Markolovića, koji svoju maslinarsku djelatnost želi da proširi i na turistički sektor.

- Želim da se prije svega zahvalim Vukčeviću koji je omogućio da ovo imanje kupimo, jer smo dobili kredit u vrijednosti 50.000 EUR, koji je pola vrijednosti ovog imanja. Drugu polovinu imanja je finansirao moj sin, koji je kapetan na brodu - naveo je Markolović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.