Izvor: Dnevne novine | Srijeda, 12.08.2020.| 11:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Interesovanje za kupovinu drva veće nego lani - Cijena od 35 do 40 EUR za metar

Ilustracija (Foto: YIFANG NIE/shutterstock.com)
Iako je do početka sezone grijanja ostalo dva mjeseca, ovo je pravo vrijeme za kupovinu ogrijeva. Na stovarištima gdje se lageruju drva za ogrijev kažu da je interesovanje građana za kupovinu veće nego u istom periodu lani.

Cijena ogrijevnog drveta na takozvane ćokove trupce po metru kreće se oko 35 EUR, dok iscijepana spremna za loženje koštaju i do 40 EUR.

U Bijelom Polju se gotovo na svakom koraku mogu vidjeti nasložena drva spremna za zimsko nalaganje, ali i ona koja treba da se iscijepaju da bi se mogla nalagati. Sve manje se mogu vidjeti nadničari koji ručno, koristeći fizičku snagu uz pomoć sjekire "obrađuju trupce".

Jedan od takvih nadničara, a kojeg hvale mnogi Bjelopoljci je i Rašo Babić. Ovaj vrijedni i pošteni radnik kaže da metar trupaca cijepa po pet eura.

- U toku dana, ukoliko vremenske prilike dozvole, iscijepam kamion drva. Navikao sam na rad, uostalom to mi je i osnovni izvor egzistencije - kaže Rašo.

Dodaje da su unazad nekoliko godina on i njegove kolege imali pune ruke posla.

- Međutim, sada je sasvim drugačija situacija. Građani angažuju ljude koji imaju električne cjepače drva. Naravno da oni brže završavaju posao i u toku dana mogu tri puta više da iscijepaju drva od nas nadničara. Ali naš rad je cjenjeniji - zaključuje Rašo Babić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.