Izvor: Mina | Utorak, 11.08.2020.| 09:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe - Višak struje će moći da se skladišti i prenese na naredni mjesec

Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Građani koji imaju mogućnost da proizvodu električnu energiju iz solarnih panela mogu je tokom proljeća i ljeta akumulirati u distributivni sistem, a koristiti sa jeseni i zime, kada je manje sunca, a veća potrošnja, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog Vladinog resora su Dnevnim novinama, objašnjavajući koncept proizvodnje struje za sopstvene potrebe, kazali da se izmjenama i dopunama Zakona o energetici, koje je Skupština nedavno usvojila, unapređuje postojeća mogućnost proizvodnje električne energije.

- Naime, članom 96 postojećeg Zakona o energetici, svi potrošači, odnosno svi pojedinci i kompanije, imaju mogućnost da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe. Istovremeno, oni imaju mogućnost da višak proizvedene električne energije privremeno uskladište prenošenjem viška u elektrodistributivnu mrežu Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), a da ga kasnije, kada im bude potrebno, preuzmu nazad i iskoriste - objasnili su iz Ministarstva.

Ljeti se, kako su objasnili, proizvede više, a potroši manje energije nego zimi.

Iz tog razloga, u Ministarstvu su ocijenili da potrošačima treba omogućiti da višak proizvedene energije iz jednog mjeseca prenesu u drugi, te da se balansiranje radi jednom godišnje.

- Na taj način je mnogo lakše izabrati sistem koji je ekonomski najisplativiji. Dodatnu benificiju za građane Ministarstvo je uradilo na način što je kao datum godišnjeg obračuna izabralo 31. mart - naveli su u tom Vladinom resoru.

Oni su objasnili da potrošač, ukoliko je proizveo manje nego što je potrošio, plaća samo manjak pod istim uslovima kao i drugi potrošači, što je oko 11 centi po kilovatsatu (kWh), ukoliko je bio u visokoj tarifi.

- Ukoliko je potrošač imao više proizvedene energije od potrošene, onda je Elektroprivreda (EPCG) plaćala višak po cijeni od 5,2 centa po kWh, koliko iznosi cijena energije u ukupnoj cijeni, jer ostatak predstavljaju različite vrste naknada - precizirali su u Ministarstvu.

Predstavnici Ministarstva su najavili i kampanju kojom će crnogorska domaćinstva zainteresovati za ugradnju solarnih panela i sopstvenu proizvodnju struje.

Na pitanje kakva je praksa u evropskim zemljama po pitanju proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, u Ministarstvu navode da 4,5 miliona domaćinstava Evropske unije (EU) ima instalirane sisteme za samostalnu proizvodnju struje.

- Dakle, ovaj model je široko primjenjivan u EU i samim tim nas uvjerava da smo na dobrom putu i da treba da istrajemo u namjeri da ga popularizujemo i u potpunosti implementiramo kod nas - dodali su u Ministarstvu.

Ministarstvo je ovogodišnjim budžetom opredijelio beskamatne kredite kod komercijalnih banaka za ugradnju solarnih panela.

Predstavnici Ministarstva ranije su kazali i da bi jedan fotonaponski sistem u prosjeku koštao oko 3.500 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.