NavMenu

Program intervencija na tržištu daje rezultate - Sačuvana proizvodnja i radna mjesta

Izvor: eKapija Nedjelja, 09.08.2020. 16:29
Komentari
Podeli
(Foto: Francesco de Marco/Shutterstock)
Program intervencija na tržištu koji je pokrenut kroz drugi Vladin paket mjera uspješno se realizuje i daje rezultate, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ovih dana realizuje se jedna od mjera kojom su sirare oslobođene viškova sira koji nijesu uspjeli plasirati, zbog značajno smanjene turističke potrošnje. Sir se ustupa bolnicama i centrima kolektivnog stanovanja. U prethodnom periodu, na ovaj način, viškovi jogurta i jaja ustupani su Crvenom krstu i narodnim kuhinjama.

- Program intervencija na tržištu sadrži niz privremenih mjera čiji je glavni cilj da se pruži pomoć onim proizvođačima kojima je, u okolnostima izazvanim pandemijom Covid-19, otežan pristup tržištu i ugroženi dohodak i opstanak proizvodnje. Riječ je o mjerama koje država može da pokrene u vanrednim slučajevima, a sa ciljem stabilizacije tržišta i sprečavanja potencijalnih šteta, i to intervenišući u onim sektorima gdje je to neophodno - ističu iz Ministarstva.

Kako navode, od početka epidemije u Crnoj Gori, pažljivo su praćeni i analizirani izazovi sa kojima su se suočavali poljoprivredni proizvođači i preduzetnici.

- Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su u kontinuiranoj komunikaciji sa proizvođačima. Pratimo njihovo poslovanje, probleme sa kojima se suočavaju, situaciju na tržištu. Uz dodatne terenske i administrativne kontrole, donosile su se odluke o potrebi za pokretanjem neke od mjera intervencija na tržištu - stoji u saopštenju.

Napominju i da su u fokusu primjene ovog programa oni sektori koji su svoju proizvodnju planirali očekujući plasman kroz turističku potrošnju. Zbog značajno smanjenje turističke potrošnje, stvorene su zalihe proizvoda u pogonima i postojala je opasnost od propadanja proizvoda.

- Ministarstvo je pokrenulo mjere intervencije u sektorima proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, uzgoja pastrmke, uzgoja mušlji, proizvodnje jaja i otkupa krupne stoke. Takođe, reagovano je i u sektoru biljne proizvodnje, kada se pravovremeno intervenisalo zbog poremećaja na tržištu lubenice i krompira, čime je obezbijeđena stabilnost tržišta, i sa aspekta cijena i ponuđenih količina - navode iz resornog ministarstva.

Mjere koje su sprovedene u sektoru mljekarstva su posebno bile važne za opstanak ovog sektora.

- Održana je proizvodnja u mljekarama i sirarama, sačuvana su radna mjesta u proizvodnim pogonima. Posebno je važno što je održana stabilnost otkupa mlijeka i sačuvana proizvodnja i prihodi brojnih crnogorskih farmera, kao kooperanata - dodaju.

Kako se navodi u saopštenju, proizvođačima je do sada iz ovog programa isplaćeno više od 360.000 EUR. Ovih dana, procjena je, da će biti uplaćeno još najmanje 300.000 EUR, za mjere čija je realizacija u toku.

Iz Ministarstva najavljuju da će nastaviti sa realizacijom ovih mjera, sve dok bude neophodna intervencija u cilju održavanja stabilnosti tržišta i nesmetane poljoprivredne proizvodnje.

- Reagovaće se, kao i do sada, tamo gdje su opstanak proizvodnje i dohodak proizvođača ozbiljno ugroženi. U trenutnim okolnostima, najvažnije je održati proizvodnju, kako bi nakon izlaska iz ove krize nastavili sa aktivnostima i brojnim razvojnim projektima u sektorima poljoprivrede i ribarstva - ističu.

- Ministarstvo poljoprivrede ovim putem ukazuje na važnost komunikacije i saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima i ističe značaj razumijevanja koje trgovinski lanci sve više pokazuju u odosu na vrijednost i značaj domaće proizvodnje, čime podižu konkurentnost svoje ponude kroz sve veću zastupljenost domaćih proizvoda visokog kvaliteta i kratkih lanaca snabdijevanja, odnosno kratkih i brzih transporta poljoprivrednih roba "od njive do trpeze" - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.