NavMenu

Domaćinstva u Grčkoj zajedno grade solarne elektrane od 100 megavata

Izvor: Balkan Green Energy News Subota, 25.07.2020. 13:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / AhmadArdity)Ilustracija
Poljoprivredna zadruga Agrinio je objavila da su u toku radovi na izgradnji fotonaponskih sistema u okviru energetske zajednice koju je osnovala. Petsto porodica u Etoliji-Akarnaniji u Grčkoj zajedno podižu solarne elektrane od ukupno sto megavata, a model je uključen u nacionalni pravni okvir za naredne investicije.

Kompleks koji čine solarne elektrane od stotinu megavata oko sela Katuna u zapadnoj Grčkoj po planu treba da bude završen na jesen i povezan na mrežu prije kraja godine. Energetska zajednica u Etoliji-Akarnaniji koju je pokrenula lokalna zadruga na putu je da napravi najveći pogon te vrste u zemlji, prije nego što domaće kompanije završe neki od ogromnih fotonaponskih projekata na mjestu otvorenih kopova lignita i prateće industrije, u cilju napuštanja tog štetnog fosilnog goriva, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

Strateški pristup za zajedničku korist

Petsto domaćinstava i njihov strateški partner kIEFER TEK će instalirati vlastitu trafostanicu. Nakon što je grčki prenosni sistem električne energije HEDNO odbio brojne zahtjeve, porodice su odlučile da grupišu pojedinačne projekte, saopštila je poljoprivredna zadruga Agrinio, sa sjedištem u susednoj opštini.

Grčka je nedavno u svom zakonodavstvu omogućila ovakve zajedničke napore. Zadruga Agrinio je na svojoj prezentaciji naglasila da su konsultacije s nadležnim ministarstvima trajale mjesecima i da je model sada ugrađen u pravni okvir radi narednih projekata u zemlji.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.