NavMenu

Automatizovana pametna saksija Orhis - Za kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljaka

Izvor: Mina Srijeda, 15.07.2020. 14:55
Komentari
Podeli
(Foto: Univerzitet Crne Gore)
Finalni prototip automatizovane pametne saksije Orhis trebao bi da bude završen u septembru kada šestočlani tim tog startapa očekuje dobijanje licence za izlazak na tržište njihovog proizvoda koji treba da omogući kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljke.

Na realizaciji ideje za stvaranje pametne saksije godinu radi tim studenata druge i treće godine Elektrotehničkog fakulteta (ETF) smjera Elektronika i telekomunikacije, tim lider Luka Manojlović, Vladimir Đurišić, Prirodno matematičkog fakulteta (PMF) smjer Programiranje, Ognjen Šubarić, diplomirani inženjer Biotehničkog fakulteta, Aleksandra Savić i studenti ETF-a smjer Energetika i automatika, Boris Jovanović i Miloš Jelovac.

U ime tima Đurišić je rekao agenciji Mina-business da će Orhis pružiti znanje i pomoć neophodnu oko uzgoja biljke, dok će preko njihove prateće aplikacije biti obavljen monitoring i date informacije o svim važnim parametrima.

- Ideja za Orhis pametnu saksiju javila se zbog želje i ambicije da primijenimo u praksi znanje koje stičemo na fakultetu, ali i da se dodatno usavršimo i kroz rad naučimo mnogo novih vještina i van naše struke - predočio je Đurišić.

Prema njegovim riječima, razlog što su se opredijelili da "uđu u koštac" baš sa tim problemom je što u laboratorijama obično nema biljaka ili veoma brzo uvenu i promijene boju.

- Želja nam je da, pored toga, pomognemo i motivišemo ljude da se aktivno bave uzgojem bilja, jer na taj način pozitivno djelujemo na našu planetu, ali i zdravlje svih ljudi - kazao je Đurišić.

Ekipa u poslednjih par mjeseci, kako je saopštio Đurišić, u saradnji sa mentorom, Đurom Stojanovićem, predano radi za Start up akademiju u organizaciji ETF-a i tokom tog perioda uspjeli su da jasno definišu ideju, razrade sve potrebne korake na putu do tržišta i beta verziju prototipa Orhis saksije.

- U saradnji sa Inovaciono preduzetničkim centrom (IPC) Tehnopolis iz Nikšića, kroz program BoostMeUp radimo na razvoju prototipa u pripremi našeg proizvoda za izlazak na tržište. Vjerujemo da ćemo do početka avgusta završiti sve pripreme kako bi se prototip podvrgao testnoj fazi i nadamo se dobio licencu za izlazak na tržište - najavio je Đurišić.

Na pitanje koje prepreke su im otežavale rad, on je kazao da su imali dosta barijera, ali da su uspjeli da se uspješno izbore.

- Neke od najvećih dosadašnjih prepreka bile su rad sa hardverom, ali i otežana komunikacija sa dobavljačima komponenti elektronike zbog pandemije virusa Covid-19. Posebno bi izdvojili i vremenska ograničenja, jer su nam ispiti i redovna nastava oduzimali dosta vremena i energije, a istovremeno smo uporedo morali raditi na projektu - rekao je Đurišić.

Govoreći o planovima, on je najavio da će tokom fakultetskog odmora u avgustu predano raditi na razvoju prototipa i svih detalja na saksiji, kako bi već u septembru imali spreman finalni prototip koji bi podvrgli testnoj fazi.

Kvalitet dosadašnjeg rada na pametnoj saksiji, koja signalizira šta je i kada biljki neophodno, nadležni su više puta "ovjerili" priznanjima, pa je ekipa Orhisa osvojila drugo mjesto na Startap takmičenju u okviru ETF-a.

Uspjeli su i da se izbore sa jakom konkurencijom od 50 učesnika i budu jedan od šest odabranih timova čije su ideje ocijenjene najboljim i sa najvećim potencijalom za rast i razvoj u okviru prvog programa predakcelarije u Crnoj Gori (BoostMeUp) i dobiju novčanu pomoć i podršku u realizaciji ideje.

Riječ je o programu koji Tehnopolis sprovodi u partnerstvu sa kompanijom Amplitudo i Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke.

Ideje i timovi, za ulazak u taj program ocjenjivani su na osnovu pet kriterijuma koji su se odnosili na oblast djelovanja i usklađenosti sa prioritetima Strategije pametne specijalizacije, tima, stepena razvojne faze projekta, inovativnosti i konkurentskih tržišna rješenja i pitcha.

- Konkurisali smo i za program Evropske unije EU4Tech PoC, što je za nas dosadašnji najveci izazov i nadamo se najboljem, tim prije što bi to bila odskočna daska za naš projekat - ukazao je Đurišić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.