NavMenu

Porezi i skupe transakcije usložnjavaju poslovni ambijent za startap kompanije

Izvor: Mina Ponedjeljak, 22.06.2020. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Različiti porezi i doprinosi i skupe finansijske transakcije, naročito sa inostranstvom, usložnjavaju poslovni ambijent i čine ga nedovoljno atraktivnim za preduzetnike iz startap zajednice, ocijenili su iz Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Šef Programa za demokratsko upravljanje, ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori, Tomica Paović, kazao je da dodatnu prepreku predstavlja i slaba povezanost naučno-istraživačke zajednice sa preduzećima i startapima.

- Jedan od osnovnih preduslova za razvoj inovativnog ekosistema je unapređenje zakonodavnog okvira, koji bi omogućio sistematsku promociju poslovnih, istraživačkih, inovativnih i preduzetničkih potencijala - rekao je Paović agenciji Mina-business.

On je naveo da se u Evropi i svijetu najveći procenat startapa nalazi u okviru univerzitetskih kampusa, što nije slučaj u Crnoj Gori.

- Ulaganje u nauku je u Crnoj Gori i dalje daleko ispod prosjeka Evropske unije (EU). Ipak, situacija se popravlja, prevashodno zahvaljujući naporima Ministarstva nauke, koje ulaže značajna sredstva za podršku startap preduzećima - ocijenio je Paović.

Kako je naveo, u dijelu sistemske digitalne transformacije, uspješni modeli na koje Crna Gora može da se ugleda su Estonija i Irska, koje su već izgradile imidž digitalnih destinacija.

- Koncepti koji su tamo postali dio uobičajenog poslovanja, poput e-državljanstva i digitalnih nomada, su savršen prmjer koji bi bio lako primjenjiv i kod nas - saopštio je Paović.

On je, na pitanje koliko je u Crnoj Gori razvijena startap zajednica, odgovorio da su konkretni primjeri iz svakodnevnice najbolji pokazatelj razvoja.

- Na prvom on-line hakatonu Coronathon.me, koji je nedavno organizovao UNDP u saradnji sa partnerima, imali smo preko 100 ideja, više od 30 mentora i najveći nagradni fond ikada za ovaj vid takmičenja, u iznosu od 13.000 EUR - naveo je Paović.

Sudeći po tome, kako je dodao, pojedinci i preduzetnici u Crnoj Gori su sve više svjesni da posluju u eri četvrte industrijske revolucije i da je hvatanje ukoštac sa digitalnom transfomacijom izazov, a ne prepreka.

- Istovremeno, i državne politke su sve više usmjerene na podršku startap zajednici, iako ima prostora za dalje unapređenje biznis ambijenta - smatra Paović.

Paović je kazao da će UNDP nastaviti da snažno zagovara unapređenje opšteg biznis ambijenta, s posebnim fokusom na startap zajednicu.

- Naša misija je da podržimo Crnu Goru u stvaranju održive budućnosti, tako da država iskoristi sve svoje razvojne potencijale, ali uz pametno i racionalno korišćenje resursa. Uzimajući to u obzir, ne postoji bolji primjer biznisa od digitalnih startapa, koji, kad se stave u funkciju održivog razvoja, mogu doprinijeti razvoju po mjeri čovjeka - kazao je Paović.

On je rekao da UNDP podržava poboljšanje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, kroz unapređenje sveukupnog zakonodavnog okvira, a između ostalog i jačanje start up scene.

- Prije par godina smo objavili i publikaciju "Kako pokrenuti startap iz Crne Gore", koja služi kao vodič i ohrabrenje svima koji namjeravaju da se upuste u razvoj ideje i spreme za tržišnu trku - dodao je Paović.

Takođe, UNDP pruža podršku novoosnovanom Savjetu za inovacije i pametnu specijalizaciju, čiji cilj je da osigura sprovođenje Strategije pametne specijalizacije i pruži preporuke Vladi za što efikasniju realizaciju Akcionog plana.

- Ujedno, naše aktivnosti su usmjerene na izradu i sprovođenje legislative, uključujući i zakone o inovacionoj djelatnosti i o podsticajnim mjerama za istraživanje i inovacije. Ohrabruje i činjenica da država intenzivno radi na uspostavljanju Fonda za inovacije, koji će obezbijediti finansijsku i stručnu podršku startapovima i inovatorima - poručio je Paović.

UNDP intenzivno radi i na uspostavljanju elektronskih servisa javne uprave, što je jedan od osnovnih koraka da se olakša poslovanje sa građanima i privredom.

- Trenutno radimo na pripremi Nacionalnog izvještaja o razvoju po mjeri čovjeka, koji će dati smjernice za dalju digitalnu transformaciju u zemlji, kao ključni segment napretka u sektorima privrede, obrazovanja i javne uprave - saopštio je Paović.

On je podsjetio i na značaj online hakatona, Coronathon.me, koji je UNDP organizovao u partnerstvu sa ministarstvima nauke i kulture, u saradnji sa digitalnom zajednicom - DevClub, Alicorn, Digitalizuj.me, Naučno-tehnološkim parkom, M:tel Digitalnom fabrikom i Tehnopolisom.

- Snaga ovog partnerstva i odziv su najbolji indikator potencijala koji Crna Gora može da iznjedri. Pored novčanih nagrada, UNDP je obezbijedio mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj ideja. Jedno od rješenja je već našlo svoju praktičnu primjenu i biće dalje razvijeno za potrebe Zavoda za transfuziju krvi - dodao je Paović.

Komentarišući činjenicu da su se preduzeća iz start up zajednice u jeku epidemije koronavirusa uključila da pomognu zajednici u smislu pravljenja vizira putem 3D štampača i slično, Paović je kazao da je pandemija ubrzala tehnološki napredak u svijetu, pa i u Crnoj Gori, i to u svim sektorima, ne samo u pogledu proizvodnje lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike.


- Uzmimo za primjer aplikaciju Budi sigurna, koju je razvio UNDP uz pomoć mladih IT stručnjaka. Iako je nastala u jeku epidemije, ona zapravo nudi dugoročno rješenje za brzu, pouzdanu i diskretnu pomoć žrtvama rodno-zasnovanog nasilja - dodao je Paović.

On je saopštio da već postoji veliko interesovanje kancelarija UNDP u regionu za preuzimanje i adaptaciju tog rješenja, što potvrđuje da fizičke granice ne postoje za digitalnu start up zajednicu.

- Takođe, UNDP je, zahvaljujući sredstvima EU, podržao izradu elektronskog servisa za upis djece u škole i vrtiće, koji je omogućio roditeljima da za samo par klikova i bez prikupljanja dodatne dokumentacije upišu djecu u obrazovne ustanove. Iako je potreba za ovim servisom postojala i prije epidemije, u trenutku ograničenog kretanja pokazalo se kao neophodno i jedino moguće rješenje - objasnio je Paović.

On je naveo da se tržište prilagođava potrebama korisnika, ali da je prednost start up-ova što se trude da ih predvide i kreiraju potražnju, i što se brzo prilagođavaju svim situacijama, uključujući vanredne okolnosti i krize.

- Sjajan primjer su i nove platforme za onlajn kupovinu domaćih proizvoda, koje su maltene preko noći zaživjele. Ono što je nekad bilo nezamislivo za prosječnog kupca, postalo je sasvim uobičajeno tokom perioda ograničenog kretanja - dodao je Paović.

Prema njegovim riječima, nesporno je da se Crna Gora nalazi na prekretnici svoje digitalne budućnosti.

- Digitalna transformacija ima potencijal da podstakne revoluciju u svim društvenim sektorima – od načina na koji pristupamo informacijama i zabavi, preko načina na koji preduzeća rješavaju probleme, do toga kako Vlada podržava ekonomski, društveni i ekološki napredak - rekao je Paović.

On je rekao da bi tehnologije mogle produbiti postojeće nejednakosti na mnogim poljima, poput zaštite ličnih podataka, dostupnosti i pristupa internetu i digitalnim alatima za sve kategorije društva.

- Potrebno je uspostaviti vrstu digitalne transformacije koja je usmjerena na to da ubrza napredak u razvoju po mjeri čovjeka. Zato vjerujem da buduće generacije i svi potenicjalni startaperi treba da teže tom višem cilju, da ne zaborave da je njihova uloga da stvore nešto što je za dobrobit čovječanstva, što će našoj djeci omogućiti kvalitetniji i produktivniji život - zaključio je Paović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.