NavMenu

U Nikšiću otvorena laboratorija vrijedna 130.000 EUR - Biolab Tehnopolis vršiće sve analize potrebne poljoprivrednim proizvođačima

Izvor: eKapija Utorak, 16.06.2020. 14:22
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S. Matić)
U Inovaciono-poslovnom centru Tehnopolis danas je otvorena nova biotehnološka laboratorija u kojoj će se raditi analize potrebne poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima u Crnoj Gori. Laboratoriju Biolab Tehnopolis opremilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom.

Kroz projekat vrijednosti oko 130.000 EUR, osim opremanja prostorija, nabavljena je savremena laboratorijska oprema za analizu mikroorganizama u hrani i analizu kvaliteta zemljišta koja će omogućiti kontrole bezbjednosti i kvaliteta tokom procesa proizvodnje i prerade, kao i gotovih proizvoda.

Otvaranjem nove laboratorije, Vlada Crne Gore nastavlja da unapređuje servise neophodne za savremen razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkog sektora, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Ulaganje u savremene laboratorijske kapacitete doprinijeće i jačanju naše naučne infrastrukture neophodne za naučno zasnovani razvoj. Dprinijeće i jačanju infrastrukture neophodne za inovacije koje su nam potrebne u poljoprivredi. Samo primjenom nauke i tehnologije u poljoprivredi, možemo ostvariti brze i snažne razvojne prodore u dugom roku - ocijenio je prilikom otvaranja laboratorije ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Ističući da domaćinima i preduzetnicima trebaju konkretne akcije, a ne teorija, Simović je podsjetio da će Vlada, u okviru trećeg posebnog paketa podrške, između ostalog, kreirati koncept konkretnih razvojnih projekata u poljoprivredi.

- Ovakvi projekti, koje smo već definisali, biće nove šanse za proizvođače i za preduzetnike, generatori ekonomskog rasta i novih radnih mjesta i načini za smanjenje uvozne zavisnosti - kazao je Simović, dodajući da je zadatak novog pristupa i da obezbijedi veći stepen inovativnosti.

Sektor inovacija, kako je poručio, treba da iskorači iz okvira samo akademskog i treba da pokaže svoju praktičnost, kroz uključenost u konkretne projekte.

- Inovacije u oblasti poljoprivrede trebaju da budu garant održivosti projekata, a država će ih podržavati kroz novouspostavljeni Fond za podršku inovativnosti - najavio je ministar.

(Foto: Gov.me/S. Matić)
Kako je istakao, ovakav razvoj crnogorske poljoprivrede moguće je ostvariti ako se razmotre radikalniji reformski programi i ako se promijeni način razmišljanja.

- Na primjer, površina poljoprivrednog zemljišta u Izraelu je skoro ista ili čak i manja nego u Crnoj Gori. Ipa, kod njih je poljoprivredna proizvodnja 54 puta veća nego kod nas u Crnoj Gori. Zašto je Izrael tako dobar u oblasti poljoprivrede? Ključ leži u primjeni nauke i tehnologije u razvoju poljoprivrede, kao tački prodora u dugom roku. Zbog toga, Crna Gora će svoje buduće napore u razvoju poljoprivrede fokusirati na primjenu nauke i tehnologije, što će omogućiti prodorni razvoj - poručio je Simović.

Vođa projekta MIDAS 2, Silvia Mauri iz Svjetske banke, koja se uključila putem video linka, istakla je da unapređenje kapaciteta laboratorije u Tehnopolisu predstavlja podršku poljoprivrednicima iz sjeverozapadnog regiona Crne Gore u obliku kapaciteta za savjetodavne službe u poljoprivredi. Podsjetila je i na studiju Svjetske banke koja je pokazala koliki je značaj znanja u poljoprivredi i informacionog sistema za inovacije.

- To je u suštini podrška agrobiznisu kroz pružanje obuke, tehničkih savjeta i kritičnih informacija za proizvodnju i unakrsnu usaglašenost propisa iz oblasti očuvanja životne sredine, javnog zdravlja i zdravlja životinja, kao i dobrobiti životinja - kazala je Mauri.

- Ovakva podrška potrebna je crnogorskim proizvođačima, kako bi unaprijedili konkurentnost svojih proizvoda, ispunili standarde kvaliteta i pristupli tržištu Evropske unije, što je jedan od ciljeva MIDAS 2 - dodala je Mauri.

U fokusu i mladi istraživači

Izvršni direktor ITC Tehnopolisa Ratko Bataković kazao je da očekuje da će usluge laboratorije koristiti značajan broj poljoprivrednika, malih i srednjih preduzeća iz agro sektora, ali da će važna ciljna grupa biti akademska zajednica sa fokusom na mlade istraživače, kao i druge relevantne laboratorije u zemlji i regionu.

- Radićemo na spajanju akademskog i biznis sektora u cilju generisanja novih proizvoda i poboljšanja kvaliteta postojećih, ali i na implementaciji inovacija u poljoprivredi - kazao je Bataković.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović izrazio je zadovoljstvo što je Tehnopolis dobio još jedan sadržaj u širokoj lepezi usluga i aktivnosti.

- Ovo je još jedan dokaz da partnerstvo državnih i lokalnih institucija daju sjajne rezultate u svim oblastima, kao i da je Tehnopolis postao respektabilno mjesto za razvoj novih ideja i projekata - kazao je Grbović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.