NavMenu

Počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka Crne Gore - Investicija vrijedna 12 mil EUR, niče moderan objekat na 14.000 m2

Izvor: eKapija Utorak, 16.06.2020. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
U Podgorici je danas počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka (NTP), koji će biti smješten unutar kampusa tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Riječ je o investiciji vrijednoj 12 mil EUR.

Zgrada budućeg Naučno-tehnološkog parka dizajnirana je u skladu sa najsavremenijim arhitektonskim, funkcionalnim i tehnološkim standardima. Na bruto površini od preko 14.000 kvadrata predviđeni su svi neophodni sadržaji koji će pojedincima, timovima i kompanijama pružati mogućnost da razvijaju, testiraju i komercijalizuju svoje preduzetničke ideje.

- Naučno-tehnološki park (NTP), investicija vrijedna 12 mil EUR, imaće zadatak da generiše neophodnu energiju i bude mjesto okupljanja naučnika i istraživača, ali i tehnološki orjentisanih kompanija sa potencijalom brzog rasta i učinka, koji će ponuditi nova rješenja za nova vremena - kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na svečanosti povodom početka radova na izgradnji NTP-a.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Marković je pozdravio odluku Univerziteta Crne Gore, da u partnerstvu sa Ministarstvom nauke, realizuje ovu vrijednu investiciju, čime će se podstaći i njegova konkurentnost. Istakao opredijeljenost Vlade da, čak i u najizazovnijim vremenima, za razvoj i prosperitet izdvoji i izdašnije i odlučnije:

- Dakle, nema čekanja i oklijevanja. Niti ćemo štedjeti na ovakvim projektima.

Tamo gdje oko posmatrača vidi nemar, dodao je on, naša je dužnost da iskažemo odgovornost i stvorimo uslove za novu vrijednost.

- Tako smo uradili i u Centru kulture u Pljevljima, Univerzitetskom centru u Beranama i na drugim objektima koji dugo nijesu bili privedeni namjeni - kazao je premijer Marković.

Konstatujući da globalne promjene i naučno-tehnološki razvoj ne dopuštaju inertnost, predsjednik Vlade je kazao da u Crnoj Gori naučni i intelektualni potencijal leži posebno u mladima, te da obrazovanim i telantovanima moramo obezbijediti sve da ostvare svoj stručni potencijal.

Osvrćući se na posljednja izazovna globalna dešavanja, premijer je kazao da je prilikom nedavnog rebalansa, budžet Ministarstva nauke u najvećoj mjeri sačuvan, na način da obezbjeđuje da se svi programi podrške naučno-istraživačkim i inovativnim djelatnostima realizuju u punom iznosu.

- Podsjećam, zahvaljujući ovim aktivnostima do sada je posao obezbijedilo 170 mladih ljudi, od kojih su 40 doktorandi, dok će za ovu godinu broj podržanih doktoranada biti uvećan na 50, a za tu namjenu su obezbjeđena sredstva u iznosu od 2,3 mil EUR - kazao je premijer i istakao da će novi zakonski okvir za inovacije i tehnološki razvoj, omogućiti krupan iskorak ka stvaranju povoljnog ambijenta za inovacije u Crnoj Gori.

- Mlade, inovativne firme i startapi dobiće priliku za finansiranje svojih ideja, rast zaposlenosti i povećanje izvozne djelatnosti - rekao je premijer Marković.

Ministarka nauke Sanja Damjanović je kazala da ovo nije samo još jedan objekat već središte i pokretač nove snage za našu privredu od koje očekujemo brzi povrat ove investicije. Zahvalivši premijeru i Vladi na podršci ulaganju od osam miliona eura, ministarka Damjanović se zahvalila i kompaniji Telekom koja je pružila značajnu podršku u opremanju NTP i budućem razvoju njegovih usluga, u vrijednosti 1,5 mil EUR, što finansijske, što podrške u opremi.

- Očekujemo da će ovo mjesto biti interesantno i drugim donatorima, ali i investitorima - kazala je ministarka i pohvalila se sjajnom saradnju koju imaju sa inovativnom i IT zajednicom.

Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Danilo Nikolić kazao je da od NTP očekuju podsticaj naučno-istraživačkog rada, stimulisanje inovativnog načina razmišljanja, transfer znanja i tehnologija, jačanje preduzetničkih kapaciteta i interdisciplinarne saradnje, kao i uspješnu komercijalizaciju rezultata njihovog rada.

- Park je smješten unutar kampusa tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, omogućavajući proaktivan pristup najboljim visokoobrazovanim kadrovima i simbolično povezujući naučno-istraživački sektor, privredni sektor, javne institucije i lokalnu zajednicu, a sve sa ciljem da se kreira stimulativni ambijent za inovativne i preduzetničke aktivnosti, koji će za rezultat imati jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije - kazao je rektor Nikolić.

Izvršni direktor NTP-a Velibor Bošković kazao je da je NTP zamišljen kao centralna jedinica nacionalnog inovaciono-preduzetničkog ekosistema.

- Ovo mjesto biće dom za sve inovativne kompanije i pojedince koji svoje poslovanje baziraju na znanju, inovacijama i najnovijim tehnologijama. Poseban segment naših aktivnosti biće usmjeren na podršku razvoja startap kompanija koje imaju visok potencijal rasta i izvoza svojih proizvoda i usluga - kazao je Bošković.

Izvršna direktorka Telekoma Crne Gore Dina Cibulskaja rekla je da je ta kompanija prepoznala namjeru Vlade da u Crnoj Gori stvori uslove i prostor za razvoj inovacija i novih tehnologija.

- Budući da sa Naučno-tehnološkim parkom dijelimo istu misiju i viziju budućnosti, cilj ovog partnerstva je privlačenje ljudskih resursa i kapitala u inovacione djelatnosti, kako bi se povećala i konkurentnost domaće ekonomije. Kao jedna od najvećih tehnoloških kompanija u zemlji i dio korporacije koja je međunarodni tehnološki lider, Deutsche Telekom Grupe, budućim korisnicima i stanarima Naučno-tehnološkog parka ponudićemo različite vrste podrške na tom putu, i zajedno ćemo graditi i razvijati inovaciono-preduzetnički ekosistem za kakav Crna Gora i te kako ima potencijala - kazala je direktorka Telekoma Crne Gore.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.