NavMenu

Sa otvaranjem svih granica očekuje se i dolazak većeg broja turista - Raste značaj domaćih gostiju

Izvor: Mina Ponedjeljak, 08.06.2020. 09:07
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Crna Gora je krenula sa određenim kampanjama na nacionalnom nivou, usmjerenim i ka domaćem gostu, koji će biti sve značajniji i to ne samo tokom ove godine, saopštio je profesor na budvanskom Fakultetu za biznis i turizam, Ivo Županović.

- Vidim da se turistički poslenici maksimalno pripremaju. Na državnom nivou su definisani detaljni protokoli kada su u pitanju hoteli i njima slični sadržaji za smještaj - kazao je Županović Pobjedi.

Kada se u zemljama regiona, koja su tradicionalna tržišta Crne Gore, epidemiološka slika "sredi", smatra on, povećaće se broj turista.

- U ovom trenutku, najvažniji je digitalni marketing - smatra Županović.

Prema njegovim riječima, otvaranje granica je tek počelo i teško je, u ovom trenutku, na startu, prognozirati stanje.

- Imaćemo fokus na individualnoj turističkoj tražnji i tek u nekoj drugoj, trećoj fazi moći ćemo razmišljati o organizovanom turističkom prometu ove godine - smatra Županović.

Lokalne turističke organizacije, kako je podsjetio, u skladu sa strukturom emitivnih tržišta krenule su u određenu promociju.

- Kao inovativnu istakao bih ideju Turističke organizacije Herceg Novi koja je ponudila nagradni smještaj u junu, što može biti inicijalna kapisla za dalje interesovanje turističkih konzumenata - rekao je Županović.

On smatra da će turističke agencije, kao subjekti koji se bave organizovanim turističkim prometom, imati ozbiljne probleme.

- U ovako kontrolisanim uslovima ne možemo računati na klasične metode organizacije turističkog prometa, ali ni na njihove klasične usluge, poput prodaje avionskih karata. To će se odraziti i na njihovu likvidnost i pogotovo na profitabilnost poslovanja. Pitanje je da li će manje agencije, koje nemaju obrtna sredstva za neki duži period, opstati - upozorio je Županović.

On je još početkom aprila predlagao vaučere kao rješenja, navodeći primjer Francusku.

Županović je predložio hotelijerima da sagledaju stvarne tržišne mogućnosti kada su određena emitivna tržišta u pitanju, kako onih turista koji već sad imaju mogućnost neometanog ulaska u Crnu Goru, tako i potencijalnih tržišta koji u kraćem roku mogu ispuniti epidemiološke kriterije.

Jedan od njegovih predloga je da hoteli ovaj period iskoriste da potencijalne konzumente preusmjere na direktan booking i da maksimalnu pažnju posvete osavremenjivanju vlastitih softvera.

Kada su u pitanju tržišta sa kojih bi trebalo privlačiti goste, Županović smatra da u ovom trenutku nema vremena za neko značajnije tržišno restrukturiranje u kratkom roku.


- Raduje me što su u ovom prvom turnusu zemalja iz kojih turisti mogu posjetiti Crnu Goru bez ograničenja i zemlje koje imaju stalni rast u tržišnom učešću, poput Njemačke, Austrije, Mađarske, ali i regionalna emitivna tržišta poput Bosne i Hercegovine (BiH) i Albanije - rekao je Županović.

To što je i Norveška u okviru tih zemalja posebno je značajno za crnogorski zdravstveni turizam, odnosno Institut Simo Milošević u Igalu.

Što se tiče Srbije, Županović smatra da će, čim se stabilizuje epidemiološka slika na tom emitivnom tržištu, početi stabilan turistički promet.

Ove godine će, smatra Županović, ozbiljne gubitke pretrpjeti vidovi turizma sa izraženim kolektivitetom, poput kruzing i izletničkog turizma, što je značajno za pojedine crnogorske turističke destinacije.

- Mislim tu na Kotor, koji ima direktne i indirektne efekte od kruzing turizma od 20 mil EUR na godišnjem nivou, plus izgubljeni, a projektovani prihod od 1,7 mil EUR od obilazaka bedema. To je signal svim destinacijama u Crnoj Gori da moraju imati i veću disperziju emitivnih tržišta, ali i alternativnih vidova turizma - poručio je Županović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.