NavMenu

Izmjene i dopune Zakona o planiranju prostora i izgradnji - Biće omogućeno ponovno prijavljivanje za legalizaciju bespravnih objekata

Izvor: eKapija Petak, 05.06.2020. 10:43
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj u četvrtak utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim će se, između ostalog, unaprijediti proces legalizacija bespravnih objekata, saopšteno je iz Vladine službe za odnose sa javnošću.

- U raspravi je saopšteno da će se predloženim odredbama unaprjediti proces donošenja planskih dokumenata u periodu do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore, produžiti rok za njegovu izradu i obezbijediti donošenje po regionima, za područja nacionalnih parkova i područja pod zaštitom UNESCO - stoji u saopštenju.

Kako se navodi, definisani su i izuzeci za koje objekte glavni državni, odnosno glavni gradski, arhitekta ne daje saglasnost na idejna rješenja, kao i redefinisani objekti za koje glavni gradski arhitekta daje saglasnost.

- Na sjednici je istaknuto da će se unaprijediti proces legalizacije bespravnih objekata i stvoriti zakonski uslovi za ponovno prijavljivanje za legalizaciju bespravnih objekata koji se nalaze na orto-foto snimku - ističu iz Vlade.


Pored ostalog, uveden je i obavezan stručni ispit za vršenje poslova ovlašćenog inženjera, s tim da je sadašnjim nosiocima licenci priznato stečeno pravo, a uvedena je obaveza kontinuiranog stručnog usavršavanja uz propisivanja ukidanja licence, ako se ne postigne minimalni broj bodova koji se dobijaju za usavršavanje.

- Preciznije su definisane nadležnosti urbanističko-građevinske inspekcije, a dio njihovih nadležnosti koji se odnosi na privremene i pomoćne objekte prenijet je u nadležnost komunalne inspekcije - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.