NavMenu

Za početak sezone neophodna aktivna turistička promocija - Hotelijeri se nadaju prvim gostima i otvaranju svih granica

Izvor: Mina Nedjelja, 31.05.2020. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)
Otvaranjem granica stvaraju se uslovi za dolazak u Crnu Goru prvih turista nakon pandemije, dok bi aktivna promocija pomogla da se turistička sezona donekle spasi, smatraju crnogorski hotelijeri.

Direktor hotela Hilton, Nemanja Nikolić, smatra da će od sezone nešto biti, ako se na vrijeme otvore sve granice i ukoliko promocija ponude bude aktivna.

- Sezona neće biti nešto uspješna, ali dobro je da izvučemo što možemo i da budu što manji gubici. To je poenta priče oko otvaranja granica i sezone - kazao je Nikolić Pobjedi.

Crna Gora od sjutra otvara granice prema zemljama koje su zdravstveno bezbjedne, a turistički poslenici se nadaju i prvim gostima. Hoteli za sada primaju domaće goste i nadaju se turistima iz regiona, uglavnom individualnim. Što se tiče cijena, hotelijeri tvrde da če pratiti tržište konkurentskih uspješnijih turističkih zemalja.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik kompanije Montenegro stars hotels group, Žarko Radulović, kazao je da ima više optimizma među hotelijerima, ali i da je prisutna doze straha da se virus opet ne pojavi.

- Ako nam se korona pojavi u toku sezone u dva, tri hotela, tu smo onda ugasili. To podrazumijeva zatvaranje hotela i sve što je u hotelu mora biti zatvoreno najmanje 14 dana - upozorio je Radulović.

On je naveo da će hotel Montenegro, koji posluje u okviru njegove kompanije, primiti goste, uglavnom domaće, 5. juna. To će biti prvi zvanično otvoreni hotel rizort u Crnoj Gori.

Radulović je saopštio da su se pripremili za doček gostiju i dobili određene instrukcije, dok su neke sami odredili.

- To znači redovno pranje ruku, kao i čišćenje i dezinfekcija stolova, soba i pleksiglas barijera tamo gdje se služi hrana - rekao je Radulović i dodao da nije za to da se cijene puno spuštaju.

On je dodao da hoteli nijesu u obavezi da imaju zdravstvenog radnika, ali da oni rade i na tome.

- Jeste da smo corona free destinacija, ali se bojim da virus opet ne dođe sa gostima, a mora se živjeti i raditi. To je nešto što je iznuđeno i jedini odgovor na to je da mi koji živimo u Crnoj Gori koristimo rukavice i maske, držimo distancu i poštujemo mjere, pa da na taj način služimo kao primjer gostu koji dođe, da i on tako postupa - saopštio je Radulović.

On je kazao da bi nešto niže cijene za jun trebalo da se u julu i avgustu vrate na nivo od prošle godine.

- Lično mislim da od jula neće početi sezona kao prošlih godina i da onakav turizam kakav smo imali, možda nikad neće biti. To će biti individualni gosti, koji dolaze svojim prevozom. Koliko i kakvih vidjećemo - naveo je Radulović.


On je dodao da je neizvjesno kada će hotel Splendid dočekati prve goste. Otvorena je plaža i restoran za domaće goste, ali za sada nema najava kada će turisti početi da dolaze u taj hotelski kompleks.

Radulović je saopštio da se očekuje da se otvore granice prema ostalim zemljama.

- Otvaraće se granice prema svim zemljama koje imaju 25 oboljelih na 100.000 stanovnika. Tu jednostavno treba da se ispune bezbjednosne mjere. Kampanju corona free destinacija, ja bih izbjegavao. Ne bih uopšte koronu pominjao. Radije bih spominjao bezbjedna i zdravstveno sigurna destinacija - poručio je Radulović.

Direktor hotela Hilton, Nemanja Nikolić, smatra da otvaranje granica u principu znači početak sezone i da se to čekalo.

- Bez obzira na popuštanje nekih mjera, uslov svih uslova je bilo otvaranje granica u smislu dolaska stranaca. Od sjutra će moći i da se organizuju mature, svadbe i razne druge manifestacije, tako da će turizam da krene i da se nešto radi. Svakako je to jedan novi početak - naveo je Nikolić.

On je dodao da je prednost to što je Crna Gora corona free destinacija.

- Jednostavno nemamo zabilježenih slučajeva i sve zavisi od toga koliko ćemo biti aktivni na tržištu promocije. Treba da imamo aktivan odnos prema tržištu, jer samo otvaranje granica ništa ne znači u smislu promocije, reklama i promotivnih ponuda, jer imamo izuzetno jaku konkurenciju - kazao je Nikolić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.