NavMenu

Crna Gora otvara granice početkom juna - Od sledeće nedelje počinju sa radom vrtići, bioskopi, pozorišta...

Izvor: eKapija Utorak, 26.05.2020. 11:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora će uskoro otvoriti svoje granice, ali najprije samo za državljane onih zemalja koje se uspješno nose sa koronavirusom, najavio je premijer Duško Marković.

- Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ima zadatak da pronađe najbolja rješenja koja će omogućiti pokretanje naše ekonomije, otvaranje granica i dolazak turista, kao i dalje ublažavanje mjera koje su od uticaja na unutrašnje prilike i život građana. U skladu sa sačinjenom procjenom, u prvim danima juna očekuje se otvaranje granica sa zemljama koje ispunjavaju odgovarajući epidemiološki kriterijum Instituta za javno zdravlje. U ovom trenutku glasi da je to najviše 25 oboljelih na 100.000 stanovnika i prve zemlje sa kojima ćemo otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka i moguće neke zemlje u regionu dok se naredba ne donese i stupi na snagu - rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, globalna kretanja ukazuju i na proširenje kruga država prema kojima bismo mogli otvoriti granicu.


- To će pokrenuti našu vazdušnu i avio industriju, podstaći naš turizam i omogućiti rad u vezanim djelatnostima – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Kako je istakao, plan je da se već od sledeće sedmice otvore vrtići, predškolske ustanove, igraonice, bisokopi i pozorišta.

- Da omogućimo ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja uz poštovanje mjera zaštite. Biće dozvoljena organizacija krštenja, svadbi, i porodičnih veselja, takođe uz zdravstveno-bezbjednosne mjere i ograničenja u broju prisutnih - istakao je predjednik Vade.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.