Izvor: RTCG | Subota, 23.05.2020.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U toku značajni projekti u Podgorici - Za obrazovne ustanove izdvojeno 20 mil EUR

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Za obrazovne ustanove u Podgorici izdvojeno je oko 20 mil EUR, poručio je Filip Grujić, načelnik Službe za investicije i javne nabavke Ministarstva prosvjete.

- Nedavno završene ili aktuelne rekonstrukcije, te kapitalni projekti u oblasti obrazovanja na teritoriji Glavnog grada vrijedni su ukupno oko 20 mil EUR, što dovoljno govori o usmjerenosti ne samo Ministarstva prosvjete, već prije svega ove Vlade, na suštinsko poboljšanje uslova u kojima borave đaci - rekao je Grujić prilikom obilaska radova koji se izvode u OŠ Maksim Gorki čija je ukupna vrijednost oko 100.000 EUR, a kojima je riješen najveći broj otvorenih pitanja ove škole.

Grujić je rekao da je samo u poslednjih nekoliko mjeseci u desetak projekata koji se tiču obrazovne infrastrukture Glavnog grada, uloženo oko 800.000 EUR, dok se trenutno radi na rekonstrukciji desetak objekata vrijednosti oko 700.000 EUR. Drugim riječima, ukupna vrijednost završenih i aktuelnih rekonstrukcija u Podgorici je oko 1,5 mil EUR

- Kada je u pitanju OŠ Maksim Gorki već je urađena rekonstrukcija rasvjete i drugih djelova škole, kao i obnova stepeništa koje omogućava dodatni, i rasterećuje glavni ulaz u školu, u šta je ukupno investirano oko 50.000 EUR. Trenutno se radi i na rekonstrukciji toaleta i svlačionice vrijednosti takođe oko 50.000 EUR, što sve skupa iznosi oko 100.000 EUR investicija samo u ovu školu - istakao je.

Osvrnuo se i na radove u još jednoj velikoj gradskoj školi, OŠ Štampar Makarije gdje se radi na proširenju kapaciteta u objektima prekoputa ove škole, čijom će se rekonstrukcijom i adaptacijom dobiti osam novih učionica. Ovaj prostor će, kako je planirano, spremno dočekati početak naredne školske godine.

- U ovaj prostor biće uloženo oko 200.000 EUR, tender za izvođenje radova je u toku, a početak radova se očekuje početkom juna kako bi se objekat pripremio za narednu školsku godinu - rekao je Grujić.

Pomenuo je još jedan projekat koji se u ovoj školi radi u saradnji sa Agencijom za stanovanje Glavnog grada, a riječ je o produženom boravku škole Štampar Makarije, vrijednom oko 45.000 EUR, za koji je već izabran izvođač radova, tako da će i ovaj prostor brzo biti u funkciji.

- Naravno, ne možemo da ne napomenemo i ključne kapitalne projekte u Glavnom gradu. Izabrano je idejno rješenje škole u Tološima vrijednu 7 miliona, završen je tender za izbor izvođača radova u Bloku 6 vrijednosti 2 mil EUR i u narednim danima nas očekuje polaganje kamena temeljca. Takođe, priprema se realizacija projekta izgradnje škole i vrtića u City kvartu, ukupne vrijednosti preko 10 mil EUR - rekao je Grujić.

On je podsjetio i da će škola Sergije Stanić biti rekonstruisana i to u cjelosti, u okviru projekta sa EIB-om, i samo ta rekonstrukcija biće vrijedna više stotina hiljada eura "što sve skupa iznosi preko 20 miliona eura".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.