NavMenu

Radunović: Budžetu će do kraja godine faliti do 400 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 28.04.2020. 11:11
Komentari
Podeli
Darko Radunović (Foto: YouTube/screenshot)Darko Radunović
Crnogorskom budžetu će do kraja godine nedostajati od 350 do 400 mil EUR, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

- Očekujemo da u prvoj polovini maja na finansijskom tržištu obezbijedimo 250 mil EUR, za šta već imamo garancije Svjetske banke (SB) od 80 mil EUR. Pokušavamo da obezbijedimo i nove izvore finansiranja - naveo je Radunović u Jutarnjem programu RTCG.

On je kazao da su u prvom kvartalu zabilježeni dobri rezultati i ispunjen je plan punjenja budžeta, prenosi portal RTCG.

- Međutim, za 20 dana aprila zabilježen je pad budžetskih prihoda od 22,3% - kazao je Radunović i dodao da je u nominalnom iznosu to oko 29 mil EUR.

Prema njegovim riječima, funkcioniše se u jednom neizvjesnom vremenu gdje će doći do smanjenja prihoda, a očekivanja su da se povećaju izdavanja. Podsjetio je na projekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će crnogorska ekonomija u ovoj godini zabilježiti pad od devet odsto.

- Ja se nadam da su te prognoze suviše pesimistične i u kontaktu sa njima pokušavamo da ih ubjedimo da to nije tako. Nažalost, moramo prihvatiti činjenicu, a po našim evidencijama, to bi bio pad od 4,9% - kazao je Radunović.

On smatra da dosadašnje mjere države neće biti dovoljne.

- Ja bih bio jako zadovoljan da je to dovoljno, ali plašim se da neće biti i da ćemo u trećem setu mjera morati da damo i nove olakšice - kazao je Radunović.

On je naveo da u ovoj godini ne očekuje inflaciju, ali da je moguće da se to desi naredne godine.

- Ne plašim se toliko inflacije, koliko se plašim realnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP), što me mnogo više brine, a mnogo više me brine i deficit budžeta - rekao je Radunović.

On je podsjetio da je na kraju prošle godine javni dug Crne Gore bio 77% BDP-a, kao i da je država imala budžetske rezerve blizu 500 miliona.

- Taj javni dug, ako bismo ga umanjili za budžetsku rezervu jeste oko 67% BDP-a - naveo je Radunović.

Najavio je rebalans bužeta i nove mjere podrške privredi do kraja maja.

- Izlazni paket mjera bi trebalo da definišemo krajem maja ili početkom juna. Tada ćemo vidjeti sa kojim mjerama ćemo sve ići prema privredi. Mislim da se u to moraju uključiti i banke - kazao je Radunović i dodao da sada banke moraju biti dio rješenja.

On je saopštio da će privredi biti potreban duži rok, sa mogućim grejs periodom, jer nije realno očekivati da se sanacija problema izvrši u kratkom roku. Radunović je kazao da neće biti smanjenja penzija, kao i da nije siguran za plate u javnom sektoru. Podsjetio je da su već smanjene plate najvišim državnim funkcionerima.

- Da li ćemo morati nešto drugo da radimo, imajući u vidu ogroman broj uposlenih u javnom sektoru, ja u ovom trenutku ne mogu da se izjasnim - naveo je Radunović.

Ocijenio je da je za budžet najvažniji treći kvartal, te da bi bilo dobro ako bi država uspjela da organizuje turističku sezonu, što nije lako.

- Od velikog značaja bi bilo da se u turizmu ostvari barem održivi prihod - naveo je Radunović.

Problem je, kako je dodao, i visoka uvozna zavisnost.

- Mi se moramo organizovati da sve ono što možemo proizvesti ovdje, a uvozimo, da ga proizvodimo u Crnoj Gori - zaključio je Radunović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.